A leggyakoribb panaszok a gyermekortopédiai szakrendelésen

szerző: Piroskáné Hajdu Petra, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A mozgásszegény életmód, az izmok egyirányú terhelése, a félvállon hordott, nehéz iskolatáska vagy csak egyszerűen az akarat hiánya tartászavart és deformációt okozhat a gyerekek körében. Érdemes megelőzni a fájdalmas tünetek jelentkezését.

Tipikus eset, hogy az elhízott iskoláskorú gyermek, felváltva gubbaszt a tévékészülék és a számítógép előtt, majd hátfájásra panaszkodik. Az aggódó szülő ilyenkor ortopédiai szakrendelésre viszi a gyermeket, holott az esetek nagy részében nyilvánvaló, hogy mi áll a probléma hátterében. Nem a gyógyszerek jelentik a megoldást, hanem a sürgős életmódváltás.

Elég naponta minimum fél óra aktív sporttevékenység. Általában az úszást és a biciklizést ajánlják, de nem törvényszerű, hogy minden gyerek szereti is ezeket. „Érdemes hagyni, hogy a gyermek maga válassza ki a neki tetsző mozgásformát, mert ha öröme telik benne, nem érzi kényszernek a sportolást.” – nyilatkozta Dr. Szeverényi Csenge gyermekortopédus, a DEOEC Ortopédiai Klinika szakorvosa. Természetesen emellett fontos az ideális testsúly elérése is.

Problémás végtagok

A lúdtalp

A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülött korban még nincs, az csak a későbbi életkorokban alakul ki. A lúdtalpas állapot kezelésének célja tehát a megelőzés.
A lúdtalp

A gyermekortopédiai szakrendeléseken az egyik leggyakrabban diagnosztizált eltérés a lúdtalp, amelyet - többek között - okozhat a láb izomzatának gyengesége, a testtömeg nagymértékű gyarapodása, a helytelen testtartás vagy egy alkalmatlan lábbeli. Nagyon fontos a gyermekkori megelőzés, amelynek egyik eleme a lábtorna - pl. külső lábszélen járás, lábujjhegyen állás, sarokállás, apró tárgyak lábujjakkal való felemelése a földről -, de emellett a cipősarkak belső oldalainak megemelése is segíthet a megfelelő lábboltozat kialakulásában. Ha a gyermek már bedönti a bokáit, az ortopédusok szupináló sarkú cipők viselését javasolják. A már meglévő lábbelit is át lehet alakítani ún. szupináló sarokékek behelyezésével.

A gerincferdülés (scoliosis)

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz.
A gerincferdülés (scoliosis)

A porcproblémák nem csak a felnőtteket érintik. A tinédzserkori térdfájás ugyanúgy lehet a mozgásszegény életmód következménye, mint a túlerőltetésé. Panaszok esetén a szakemberek gyerekeknek is javasolják a porcerősítőt tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztását, amelyek különböző porckomponenseket tartalmaznak, pl. glükozamin-szulfátot, kondroitin-szulfátot. Egészséges fejlődésnél, kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve a kellő kalcium és D-vitamin mennyiségének szinten tartása mellett viszont nem szükséges további porcerősítő készítményeket adni a gyerekeknek.

Ha a csontok tengelyirányú deformitását tapasztalják a végtagokban, ezek az esetek többségében spontán korrigálódnak, de ha műtéti beavatkozás szükséges, nem kell – gyakran nem is szabad – megvárni a növekedési periódus végét. Az operáció kisgyermekkorban is elvégezhető. Mindkét esetben elengedhetetlen a csontok fejlődésének folyamatos orvosi ellenőrzése. Súlyosabb elváltozásnál háromhavonta, majd félévente, végül évente ajánlott felkeresni az ortopédiai szakrendelést.

A gerincferdüléses gyerek

A gerincferdülés (scoliosis) tünetei, többnyire tizenéves korban jelentkeznek, és évről-évre súlyosbodhatnak. A legtipikusabb tünete az egyik oldali váll vagy csípő magasabban fekvése, valamelyik lapocka előemelkedése, illetve hogy a fej nem a test tengelyében helyezkedik el.

Az orvos általában gyógytornát javasol. Gyakran előfordul azonban, hogy a szülő ezt úgy értelmezi, hogy a kezelés felmentést jelent a tanrend szerinti testnevelés óra alól.

Valójában semmi nem indokolja, hogy a gyermek ne vegyen részt az iskolai sporttevékenységekben. Az a 45 perces mozgás egyáltalán nem árt, inkább használ. A görbület mértékétől függően fűző viselését is előírhatják, ha pedig súlyos az elváltozás – pl. egyéb szervek épségét veszélyezteti – műtéti korrekciót végeznek.

(WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.