Sportolás térdpanaszokkal? Az orvos válaszol

Dr. Bogdán Aurél
szerző: Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus - WEBBeteg
megjelent:

Laterális tokbemetszésem volt a jobb térdemen, kevés az ízületi folyadék és porckopásom is van. Pár napja biciklizés után erős fájdalom jelentkezett mindkét térdemben, és azóta folyamatosan érzem az ízületvédő kapszula szedése ellenére is. Ön mit javasol? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Nem szabad túlterhelni a térdeket!

Porckopás esetén azért ajánlott a rendszeres testmozgás, mert ez elősegíti a szervezetbe juttatott porcvédők, porcerősítők hatékonyabb felszívódását.

Sporttevékenységek közül általában az úszást és a kerékpározást javasolják a szakemberek. Fontos azonban, hogy milyen terepen, milyen felszereléssel, milyen intenzitással és mennyi ideig történik az edzés, hogy minél kisebb legye a térdre jutó terhelés.

Ma már széles választék áll rendelkezésre a különböző porcerősítő készítményekből. Érdemes szakorvos segítségével válogatni közöttük, mert gyakran előfordul, hogy az aktuálisan szedett porcerősítő nem tartalmazza a szükséges mennyiségű alkotóelemet.

A fájdalom nem csak a már ismert betegségeket jelezheti, hanem újabb elváltozásokat is, például ízületi gyulladás vagy porcsérülés kialakulását. A pontos diagnózis felállításához érdemes felkeresni egy ortopédiai szakrendelést, mert a probléma megszűnéséhez célzott kezelés szükséges.

(WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus)

Cikkajánló

Ízületi porckopás (artrózis) - Tünetek és okok

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Porckopás
Az artrózis (ízületi porckopás), amit néha oszteoartrózisnak vagy - félreérthetően, mintha gyulladás lenne a betegség lényege - oszteoartritisznek neveznek, a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája, és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.