Vérzészavar a változókorban - Egy különösen fontos kórkép

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Menopauzán a petefészekben zajló utolsó tüszőérés, és az azt követő utolsó havi vérzés időpontját értjük. A női életnek ez a szakasza új kihívásokat helyez a nők elé.

Vérzészavar ugyan minden életkorban jelentkezhet, a menopauza körüli időszakban más megítélés alá esik, mint a fogamzóképes korban jelentkező vérzészavar, mert ilyenkor mindig arra kell gondolni, hogy a kiváltó ok a méhnyálkahártya rosszindulatú megbetegedése lehet.

Ez is érdekelheti Mikor beszélhetünk normális menstruációról?

Mikor beszélhetünk vérzészavarról?

Vérzészavarról beszélünk, ha eltérést tapasztalunk a menstruációban. Ez az eltérés lehet negatív vagy pozitív irányú. Negatív vérzészavarról beszélünk, ha a menses nem jelentkezik, vagy mennyisége kisebb a szokottnál. Ez serdülőkorban jellemző, mikor még a petefészek működése nem rendszeres. Későbbi életkorban a leggyakoribb oka a vérzéshiánynak a terhesség. Változókorban is az egyre kevesebb egyre ritkább, majd elmaradó vérzéseket tartjuk élettaninak.

Pozitív vérzészavarról beszélünk, ha a vérzés a várt időben jelentkezik, de nagyobb mennyiségű vagy jellegében megváltozott (akár darabos, alvadékos), vagy a nem várt időben jelentkezik, vagy gyakrabban van menses, mint szokott.

Ezek minden esetben kivizsgálást indokolnak. Különös jelentőséggel bírnak változókorban, mert ebben az életkorban nő meg a méhtestrák (endometrium carcinoma) előfordulási gyakorisága. Ennek a rosszindulatú betegségnek pedig, sajnos az egyetlen tünete a vérzészavar lehet.

Emiatt a változókori vérzészavarok hátterében, mindig először erre a megbetegedésre kell gondolni, ezt kell először kizárni, vagy igazolni. Természetesen a vérzészavar hátterében más ok is állhat.

Mikor kezdődik a menopauza?

A menopauza átlagosan hazánkban 47,5 éves korban várható, de 45 éves és 50 éves kor között zajlik le leggyakrabban. A menopauza (utolsó rendes vérzés) előtti és az azt követő egy évet perimenopauzának hívjuk.

Rendszerint a menopauza környékén a petefészek működése megváltozik, a szabályos ciklus felborul, és tüszőérés ritkán jelentkezik. Jóllehet, a menopauza után is előfordulhat egy-egy tüszőérés, melyet vérzés követ. Ennek ellenére a menopauza utáni vérzéseket mindig ki kell vizsgálni!

Méhtestrák vagy nem?

A vérzészavar hátterében állhatnak „ártalmatlan” okok, méhnyálkahártyarákot megelőző állapotok vagy méhnyálkahártyarák (más néven méhtestrák, endometriumrák, endometriumkarcinóma, endometrium carcinoma) is.

Ennek eldöntésére megfelelő kivizsgálás után, a szövettani mintavétel ad lehetőséget. A klinikai tünetek, beteg kórelőzménye, életkora és az ultrahang vizsgálat csak utat mutat az irányban, hogy mi állhat a rendellenes vérzés hátterében.

A diagnózist csak szövettani vizsgálat adja meg, ahol a méhnyálkahártya sejtjeit mikroszkóp alatt patológus vizsgálja. A szövettani vizsgálat mondja meg a sejtelváltozás természetét, ez alapján dönt a kezelőorvos a további teendőkről (nincs teendő, gyógyszeres kezelés, műtét).

Tudta?
Bár az endometriumkarcinóma gyakoribb, mint a petefészek- és a méhnyakrák, mégis kevesebb beteg hal meg endometriumrák miatt, mint a másik két daganatféleségben.

Szövettani mintavétel

Szövettani mintavétel megfelelő kivizsgálást követően történik, általában altatásban. A beavatkozást fractionalt curettage-nak hívják. A méhnyálkahártyát lekaparják (erre utal a küret szó is), és szövettani vizsgálatra küldik. A betegnek ez a beavatkozás fájdalommentes, 15-30 percet vesz igénybe. Amennyiben zavartalanul zajlott, akkor a műtétet követően 6 órával, kísérővel otthonába bocsátható.

A szövettani eredmény 2 hét múlva várható, nagyon fontos a kezelőorvos felkeresése az eredményért, és a további teendők megbeszélése.

Ha rossz a szövettan eredménye

Az esetek nagy részében jóindulatú, úgynevezett funkcionális ok áll a vérzési rendellenesség hátterében.

Ilyenkor további teendő nincs.

Amennyiben a szövettan rákmegelőző állapotot vagy méhnyálkahártya rosszindulatú betegségét igazol, úgy a méh eltávolítása a következő lépés. Minden egyes eset és beteg, külön és alapos megítélést igényel, általánosítani nem lehet a további teendőket illetően.

A legfontosabb minden menopauzában lévő nőnek, hogy tudja, a rendszeres havi vérzés elmaradása után minden hüvelyi vérzés nőgyógyászati kivizsgálást igényel!

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.