Az aszpirin növeli a túlélési esélyeket a tartósan szívbeteg nők esetében

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász megjelent:

Egy új kutatási eredmény szerint, az aszpirin csökkentheti a halál kockázatát azoknak a menopauzán túlesett nők esetében, akik tartós szívbetegségben szenvednek vagy stroke-on estek át.

A tanulmány, emellett új oldalról közelíti meg az aszpirin adagolását is. Eszerint az alacsonyabb dózis (81mg) ugyanolyan hatékony, mint a magasabb dózisú (325mg) felhasználás. Ez különösen azoknak a nőknek jó hír, akik belső vérzés veszélyének vannak kitéve, aminek kockázatát a magas dózisú aszpirinfogyasztás növelheti.

Természetesen a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő nőkre vonatkozó, optimális dózis meghatározásához további kutatások szükségesek. Általánosan azonban elmondható, hogy az aszpirinfogyasztás általában csökkenti a halál kockázatát a szívbeteg nők esetében.

A kutatásban mintegy 8928 olyan menopauzán átesett nőt vizsgáltak, akiknek korábban szívinfarktusuk, stroke-juk, anginás rohamuk vagy bypass műtétjük volt. A felmérés során átlagosan hat és fél évig követték figyelemmel a betegeket.

Jelentősen csökken a halálozás

Összehasonlítva akik nem szedtek aszpirint azokkal, akik rendszeresen fogyasztották a gyógyszert, 25 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségből kifolyólag történő elhalálozás kockázata, 14 százalékkal pedig bármilyen más betegség miatti halálesetek száma.

Az aszpirin dózisának mennyisége, nem volt jelentős befolyással a fenti adatokra.

A felmérés másik jelentős eredménye, hogy fényt derített arra, hogy az orvosi ajánlások ellenére a tartós szívbetegségben szenvedő nőknek, csak kevesebb mint fele szed aszpirint. Pedig a klimax után a nők körében a leggyakoribb halálokok, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a csontritkulás. Az új kutatási eredménytől azt várják, hogy jelentősen csökkenti majd a szívbetegek halálozási statisztikáját.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs.K. fordító; ScienceDaily
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.