Menopauza - új lehetőségek kapujában

szerző: Németh Ványi Klári - WEBBeteg
megjelent:

Számos nő retteg az öregedés gondolatától. Az ötvenedik életévükhöz közeledve, pánik félelem keríti hatalmába őket. - Hogyan tovább? Mi lesz velem? – teszik fel maguknak a kérdést. A menopauza bekövetkeztével a szorongás még erőteljesebbé válik. Nem egy esetben pedig depresszióhoz vezet.

A nyugati társadalmak képtelenek elfogadni, hogy a fiatalság egyszer véget ér. Ez ellen nincs mit tenni. Az európai nők 80 százaléka szenved a változókor tüneteitől. Ázsiában és Afrikában ez az arány fordítva van. A keleti kultúrákban, társadalmakban nem szégyen megöregedni, az ősz hajnak tekintélye, rangja van.

Menopauza - új lehetőségek kapujában

Névjegy - Dr. Valló Ágnes
Belgyógyász- pszichoterapeuta.
1953-banszületett Budapesten.
1977–ben szerzett orvosi diplomát.
Belgyógyászként, majd házi-, illetve
főorvosként dolgozott.
1993–ban nyitotta meg magánrendelőjét.
1996 óta tanít a SOTE-n.
Több könyvet publikált Menedzser-
betegségek, Menedzsernők,
menedzserfeleségek,
Ha a beteg kérdez címmel.
Főiskolai jegyzetet is írt.

Dr. Valló Ágnes második kamaszkorhoz hasonlítja, a nők életében olyan nehéz időszakot.

„A menopauza a pubertáshoz hasonlít. Mindkét esetben hormonális változások játszódnak le szervezetünkben. Pontosan ugyanúgy küszködünk magunkkal, mint tinédzser korunkban. Nem értjük magunkat, nem tudjuk hova tenni ezt az új élethelyzetet. Megrémít a gondolat, hogy nincs több feladatunk.

A menopauza tünetei, pedig sokszor még nagyobb kétségbeeséssel töltenek el bennünket. A problémák okozója főként a petefészek hormontermelésének csökkenése. A hormonális változások 45 és 55 éves kor között lépnek fel. Ezt követően a hormonális egyensúly újra helyre áll. Mai életkormániás gondolkodásunk szerint, a menopauza nem természetes folyamat, hanem hiánybetegség.

A közgondolkodás, szinte belesulykolja a nőkbe, hogy megöregedtek a termékenységük elvesztésével, gyermekeik felnevelésével együtt női szerepük is elmúlt. Csökkent értékűvé, hasznavehetetlenné váltak. Ezzel egyidejűleg a nők, szinte elvárják a klimaxos panaszok és tünetek jelentkezését. Teljesen megfeledkeznek arról, hogy még csak most értek életük deléhez, minimum harminc év még hátra van. Új tervek, célok és lehetőségek állnak előttük.

Megvalósíthatják azokat az álmaikat, amiket a napi elfoglaltságok, az állandó taposómalom mellett már teljesen elfelejtettek, vagy lemondtak róluk. Ilyenkor mindig Sári néni, szinkrontolmács páciensem jut eszembe. Rengeteg nyelven beszélt. Kilencvenkét esztendős korában elkezdett svédül tanulni. Amikor megkérdezték tőle, hogy ugyan miért? Azt válaszolta, svédül még nem tudok. Erre a lelkesedésre van szükség. Megtalálni azt az álmot, amit ötven év fölött megvalósíthatok az életemben.”

Kreativitás és mozgás - a konyhában és a természetben egyaránt

A menopauza nemcsak pszichés és idegrendszeri, hanem nőgyógyászati tünetekkel is együtt jár. Kiszárad a hüvely, vizelettartási nehézségek lépnek fel. Más testi panaszok is előfordulnak: hőhullámok, gyakori szívdobogás, szédülés, zsibbadás, emésztési zavarok. Sok nő számára a legnagyobb problémát a lassú, de feltartóztathatatlannak tűnő hízás okozza. A hormonális változások a szervezet egészét befolyásolják.

A hormonpótló terápiák (melyekről a tapasztalatok és a gyakorlat is megbízhatóságot mutat) mellett sem szabad megfeledkezni, arról, hogy az egészséges életmód, helyes táplálkozás, mozgás, mind nagyon fontos szerepet játszanak a változókorral járó problémák orvoslásában, sőt még nagyobb hangsúlyt kell fektetni ezekre, mint korábban.

A menopauza beköszöntével a csontritkulás veszélye is fenyeget. Kutatások bizonyították, hogy a japán nők egyáltalán nem szenvednek ebben a betegségben, hiszen rengeteg halat esznek. Ha halat nem is tudunk olyan nagy gyakorisággal fogyasztani, különböző növényi olajokkal, olajos magvakkal kondícióban tarthatjuk szervezetünket.

Egyes növények (például a szója, mandula, kesudió, alma) a női nemi hormonokhoz sok tekintetben hasonló fitoösztrogéneket tartalmaznak, melyek csökkentik a menopauza tüneteit. Dr. Valló Ágnes szerint, a diétás ételeket kell a legétvágygerjesztőbben elkészíteni. Minden kreativitásunkat latba kell vetni, hogy az evés ne kényszernek, hanem élvezetnek hasson.

Nem szabad megfeledkeznünk a különböző teákról sem. A csipkebogyó–hibiszkusz tea C-vitaminban gazdag, és remek hangulatjavító is egyben. A különböző zöld teák teanint tartalmaznak, ami serkentőleg hat a memóriára. Séták, kirándulások barátok társaságában, pedig elengedhetetlen feltételei az egészségünk megőrzésének. Talán mindezeknél is lényegesebb a lelki beállítódás.

Tovább Fitoösztrogének a kutatás középpontjában

(WEBBeteg - Németh Ványi Klári)

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.