Férfihormonnal a női vágy növeléséért

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
megjelent:

A változókorban számos más tünet mellett a nők szexuális vágya is jelentősen csökken. Egy ausztrál kutatócsoport erre a problémára próbált megoldást találni.

A menopauza után számos változás játszódik le a nők szervezetében. Ráadásul ezek többsége kellemetlen tünetekkel is jár. A hőhullámokról, hangulatingadozásról sokat hallunk, sok viccnek is témái ezek a panaszok, de egyvalamiről ritkán beszélnek a nők: ebben a korban a szexuális vágy is csökken.

Az ausztrál kutató csoport több mint 800 változókorban lévő, csökkent nemi vágyról panaszkodó, ösztrogén-pótló kezelésben nem részesülő nőt vont be egy kutatásba. A vizsgálat során azt mérték fel, hogyan hat a tesztoszteron (férfi nemi hormon) ezen nők nemi vágyára.

Korábban már végeztek hasonló vizsgálatot, de annak alanyai olyan hölgyek voltak, akik ösztrogén-pótló kezelésben is részesültek. Viszont sok nő ódzkodik az ilyen jellegű hormonpótló terápiától, félnek a gyakran emlegetett megnövekedett emlőrák kockázattól, illetve a hormonkezelés mellett gyakrabban fellépő szív- és érrendszeri betegségektől.

Minden nőben van férfihormon

A tesztoszteron használatától is sokan tartanak, mert nem értik, mire jó a férfi hormon a női szervezetben. Ezért el kell magyarázni, hogy a tesztoren normálisan is megtalálható a női testben.

A vizsgálat során bőrtapasz segítségével juttatták be a férfi hormont a résztvevőkbe. A hölgyeket három csoportra osztották. Az egyik csoport olyan tapaszt használt, amelyből naponta 300 mikrogrammnyi férfihormon szabadult fel, a másik csoport csak 150 mikrogrammnyi hormont tartalmazó tapaszt kapott, a harmadik csoport viszont placebót (hatóanyagmentes tapaszt) használt. A betegeket 52 héten keresztül követték, és megkérték őket, hogy ez idő alatt vezessenek naplót a szexuális életükről.

A vizsgálat kezdetekor a nők arról számoltak be, hogy a szexuális együttlétek legfeljebb fele kielégítő számukra. A tesztoszteron hatására viszont 24 hét múlva, a nagyobb dózisú hormont kapó csoport, már az aktusok 78 százalékát találta kielégítőnek, míg a placebot használó csoport csak 65 százalékot említett. Mindkét hormont kapó csoport arról számolt be, hogy nemi vágyuk jelentősen fokozódott, szorongásuk pedig csökkent. A hatóanyagmentes tapaszt használó hölgyek ilyen jellegű változást nem tapasztaltak.

A vizsgálat során a kutatók mellékhatásokkal is találkoztak. Ez elsősorban az arcszőrzet fokozott növekedését jelentette, de 4 esetben emlőtumort is diagnosztizáltak.

A vizsgálat alapvető célkitűzése tehát - felmérni, hogyan befolyásolja a férfi nemi hormon a női libidót - sikerrel zárult, azonban a mellékhatások tesztoszteronnal, annak mennyiségével való összefüggését még alaposan vizsgálni kell, mert jelenleg a két dolog közötti pontos kapcsolat nem ismert. Ennek tisztázása mindenképpen feltétele a libidónövelő férfi hormon szélesebb körű alkalmazásának.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Forrás: www.medicalnewstoday.com

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.