Mit tegyek a hőhullámok ellen? - Az orvos válaszol

szerző: Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A menopauza miatt erős, hirtelen hőhullámaim vannak, ami a munkámban is zavar. Mit tehetek ellene? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Hőhullámok a menopauza alatt

A menopauzát kísérő tünetek közé tartozik, az úgynevezett vasomotoros tünetek csoportja. Ide tartoznak az éjszakai izzadás, a heves szívdobogás és a gyakori fejfájás mellett a hőhullámok is, amelyeket a petefészek működésének lassú megszűnése és a hormonális változások okoznak.

A rendszeres testedzés gyakorlása, a dohányzás és az alkohol mellőzése, segít az általános kondíció és a jó közérzet megőrzésében, de a menopauza tüneteit önmagában az egészséges életmód nem szűnteti meg. Bizonyos élelmiszerek tartalmaznak fitoösztrogéneket vagy izoflavonokat, amelyek szintén kedvezően befolyásolják a klimaxos tüneteket, például a szójabab kivonata.

A panaszok mértékétől függően, orvosi ellenőrzés mellett hormonpótló terápiát alkalmazhatnak, amelynek azonban számolni kell a lehetséges mellékhatásaival is. A menopauza szakrendeléseken további tájékoztatást nyújtanak az eljárással kapcsolatban.

A menopauza tüneteinek enyhítésére a gyógyszertárakban olyan gyógynövény alapú készítményeket árulnak, amelyek recept nélkül is megvásárolhatóak. Ezeknek a szereknek erőteljes mellékhatásuk nincs, de a kedvező hatásuk érvényesüléséhez legalább két-három hónapig folyamatosan szedni kell őket.

Tovább Fitoösztrogének a kutatás középpontjában

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.