A progeszteron nem okoz jókedvet

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

"Méheltávolítás után, a menopauza kezdetén állok. Nem értem, hogy miért ösztrogént adnak a változókori panaszok enyhítésére, pedig a progeszteron hat a női hangulatra? Lehetek-e emiatt depressziós?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A hangulatzavar a menopauza egyik lehetséges tünete

A menopauza alatt felmerülő hormonális problémákat, progeszteron és ösztrogén együttes alkalmazásával igyekeznek megoldani.

Az ösztrogén többek között a csontrendszer és az erek állapotára hat. Méheltávolítás esetén azért nem kap a páciens progeszteront, mert ez a hormon a méhnyálkahártya változásainak fenntartásában segít. A szerv hiányában szükségtelen ennek a hormonnak a pótlása.

Tévedés azt hinni, hogy a progeszteron jókedvűvé teszi a nőket. Hangulatalakító hatással valóban rendelkezik, de az emberek inkább érzékenyebbek és ingerlékenyebbek lesznek tőle, a hangulatuk pedig rapszodikusan ingadozik miatta. A progeszteron hatására szélsőséges kedélyállapotok éles váltakozása figyelhető meg, mint sok várandós nőnél.

A depressziós panaszok összefüggésben állhatnak a menopauza tüneteivel, de tőle független pszichés probléma is okozhatja. Amennyiben a változókor okozza a hangulatzavart, akkor a hormonpótlás enyhítheti a tüneteket. Ha pszichés betegség áll a háttérben, kedélyjavító szereket és terápiás kezelést javasolhat az orvos. A pontos diagnózis felállításához elengedhetetlen a szakorvosi kivizsgálás.

(WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.