Hogyan ismerhető fel idejében a mellrák?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A nőknek ma már nagy esélyük van arra, hogy a mellrák diagnosztizálása után a megfelelő kezelést alkalmazva meggyógyuljanak, és újra teljesen egészségesek legyenek. Ehhez azonban a tumort időben fel kell fedezni.

Ha a daganat még kicsi, és nem terjedt ki a testben, akkor van a legnagyobb esély a gyógyulásra. A korai felismerést szolgáló legelterjedtebb szűrővizsgálat a mammográfia. A vizsgálat ingyenes, negyvenöt éves kor fölött kétévente ajánlott. Az életkor is meghatározza, hogy milyen vizsgálatok végezhetőek el.

Negyvenöt év alatti nők

Harminc éves kor fölött az emlőket és a hónaljban lévő nyirokcsomókat a nőgyógyász is áttapintja a szűrővizsgálatok alkalmával. Az esetleges bőrelváltozásokat, a mellek méretét és formáját is megvizsgálja.

Minden nőnek már húsz éves kortól ajánlott havonta elvégezni a mellek önvizsgálatát a menstruáció utáni héten. Ha ezzel kapcsolatban kérdése van, forduljon orvosához!

Negyvenöt és hatvanöt éves kor között

A mellek röntgenvizsgálata, vagyis a mammográfia ebben a korosztályban a mellrák kiszűrésének legfontosabb módja. A vizsgálatra a nők kétévente kapnak behívót. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ebben az életkorban van a legnagyobb szerepe és jelentősége a mammográfiának a betegség korai felismerésének szempontjából.

A mammográfiás vizsgálattal felfedezett tumorok 20 százaléka korai stádiumban van. Az így felfedezett invazív emlőtumorok 30 százaléka kisebb 10 milliméternél, két-harmadánál pedig a rák nem terjedt át a nyirokcsomókra. A mammográfiás szűrés nem helyettesíti a nőgyógyászati szűrővizsgálatot, és utóbbi sem a mammográfiát.

Ha az orvos indokoltnak találja (kitapintott csomó, elváltozás), fiatalabb vagy idősebb korban is beutalhatja mammográfiás vizsgálatra a pácienst. Azonban a fiatalokat és az idősebbeket általában ultrahanggal vizsgálják meg.

65 éves kor felett

A kor előrehaladtával nő a mellrákban való megbetegedés kockázata. Ezért a 65 év feletti nőknek évente szűrővizsgálatra kell menni háziorvosi beutalóval, amit saját maguknak kell kérniük.

Tovább Mellrák: mikor a legfontosabb a vizsgálat?

Emlőrákszűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang

Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon, és ennek oka jórészt abban keresendő, hogy többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Holott a korai felismerés és terápia az eredményes kezelés legfőbb záloga. Emlőrákszűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.