A gyorsételek káros hatásai

MTI
megjelent:

A gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentő gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit, így a fogyasztók azonnal semlegesíthetnék is az ilyen ételek káros hatását.

A brit tudósok javaslatáról a The Daily Telegraph online kiadása számolt be.

A hatóanyagról "McStatin" névre keresztelt reformburger, olyan védelmet nyújthatna az egészségtelen ételek rabjainak, mint a vezetőknek a biztonsági öv vagy a cigarettázóknak a füstszűrő - érvelnek az Imperial College London kutatói.

Számításaik szerint, a koleszterincsökkentő sztatinok éppen annyival faragják le a szívinfarktus kockázatát, amennyivel a sajtburger és a tejshake növeli azt, tehát az egyik kiüti a másikat.

"Ezek a gyógyszerek olcsók, hatékonyak, biztonságosak, és kis dózisban is hozzáférhetők" - mutatott rá Darrell Francis, az American Journal of Cardiology című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Azok számára, akik egy évben egyszer esznek hamburgert, a hozzáadott sztatin nyilván nem segít a kockázat csökkentésében. Ám azoknál, akik rendszeresen zsíros gyorsételeket fogyasztanak, nagyobb a kockázat, de nagyobb lenne a lehetőség is, hogy semlegesíthessék azt - fejtette ki Francis.

A gyorsételek káros hatásai

Mint hozzátette: ironikusnak tartja, hogy miközben az emberek annyi egészségtelen ételt ehetnek a gyorséttermekben, amennyi beléjük fér, a sztatinokhoz, amelyek védik a szívet, csak receptre lehet hozzájutni.

Ésszerű lenne tehát a kockázatcsökkentőket az ételhez kínált egészségtelen, ingyenes ízesítők közé sorolva biztosítani a fogyasztóknak. Vásárlónként ez alig 5 pennybe kerülne, ami alig különbözik egy adag ketchup árától.

A telegraph.co.uk cikke azonban olyan szakértői véleményeket is idézett, amelyek szerint a gyorsételek és az egészségtelen táplálkozás okozta egészségügyi kockázat, nem merül ki a koleszterinszint emelkedésében.

Peter Weissberg, a British Heart Fundation orvosigazgatója hangsúlyozta, hogy a koleszterincsökkentő nem mágikus hatású.

Az egészségtelen étkezés a koleszterinszint növekedése mellett, magas vérnyomást és elhízást is okozhat, és ezek szintén a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az agyvérzés veszélyes rizikófaktorai közé tartoznak.

Életmódtényezők vérnyomáscsökkentő hatása

Módszer Javaslat Mérték
Testsúlycsökkentés,
diéta
Normál testsúly elérése és fenntartása (BMI 18,5-24,9); sok gyümölcs és zöldség, alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása. 5-20 Hgmm/10 kg
Konyhasófogyasztás mérséklése Csökkenteni kell a sófogyasztást (2,4 gramm nátrium, vagy 6 gramm natriumklorid/nap). 2-8 Hgmm
Testmozgás, a fizikai aktivitás fokozása Aerob fizikai aktivitásra naponta legalább 30 perc, a hét legalább 4 napján. 4-9 Hgmm
Az alkoholbevitel csökkentése Mérsékelt alkoholfogyasztás (férfiaknál 2 sör vagy 2 dl bor, nőknél 1 sör vagy 1 dl bor naponta). 2-4 Hgmm
Forrás: JNC7

(MTI)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.