Fogamzásgátló tabletták és a magas vérnyomás

szerző: Dr. Vincze Dóra, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

Arra a kérdésekre keressük a választ, hogy a női nemi hormonok miként befolyásolják a magas vérnyomást? Illetve a fogamzásgátló tabletták előidézhetnek-e magas vérnyomást?

Milyen gyakran alakul ki hipertónia a fogamzásgátlót szedő nők körében?

Irodalmi adatok szerint, az orális fogamzásgátló tabletta szedése miatt, 1-2 százalékban alakulhat ki magas vérnyomás. Az emelkedett vérnyomás, már a fogamzásgátló szedés megkezdése utáni 6-12 hétben elkezdődik.

A vérnyomás emelkedés általában enyhe. A szisztolés vérnyomás általában kissé jobban megemelkedik, mint a diasztolés érték. Csak nagyon ritkán fordul elő jelentős vérnyomás emelkedés, úgynevezett malignus (rosszindulatú) hipertónia. A fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után a vérnyomásérték körülbelül 6 hónap múlva visszaáll a normális szintre.

Milyen hatása van a női nemi hormonoknak az érrendszerre?

Az a megfigyelés, hogy a menopaza, a változókor után a nők körében a magas vérnyomás előfordulása drámaian emelkedik, arra enged következtetni, hogy a szervezet által saját maga termelt ösztradiolnak védő szerepe lehet a magas vérnyomás kialakulásában. Azonban azt is megfigyelték, hogy azok a nők, akik a menopauza után ösztrogéntablettákat szednek, a szisztolés vérnyomásuk kis mértékben megemelkedik.

Ezt úgy magyarázhatjuk, hogy az ösztrogén szintje a májban jelentősen megemelkedik a tablettát szedő nők körében a normális, fiziológiás szinthez képest. Azoknál a változó korú nőknél, akiknél a hormon kiegészítést tabletta helyett tapasz formában biztosították, ott a vérnyomás emelkedés elmaradt. Ennek az az oka, hogy a tapaszból felszabaduló ösztrogén a májat elkerülve kerül a szervezetbe, vagyis nem a májban bomlik le és így káros hatás sem tud kifejlődni.

Milyen mechanizmuson keresztül valósul meg a magas vérnyomás?

Kutatók szerint a renin-angiotenzin rendszeren keresztül emelkedik meg a vérnyomás. A májban termelődő angiotenziogén - amely felelős a vérnyomás emelkedésért - túlzott mértékben termelődik. Ezt a hatást a fogamzásgátló tabletta ösztrogén összetevőjének köszönhetjük.

Genetikai okok is állnak ezen mellékhatás hátterében, hiszen nagyon kevés nőnél alakul ki magas vérnyomás, akik fogamzásgátló tablettát szednek.

Tudnivalók a magas vérnyomásról

Van olyan fogamzásgátló tabletta, mely nem okoz magas vérnyomást?

Ismert tény, hogy a kombinált fogamzásgátló (progeszteron- és ösztrogéntartalmú) tabletták emelhetik a vérnyomást. Az ösztrogén komponens tehető felelőssé a magas vérnyomás kialakulásáért.

A csak progeszterontartalmú fogamzásgátló tabletták biztonságosan használhatók azok körében, akik már hipertóniában szenvednek, illetve akiknél ezt a rizikót mindenképpen szükséges elkerülni.

Mindezek az ismeretek rámutatnak arra, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők körében a vérnyomás kontrollja elengedhetetlen!

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vincze Dóra, kardiológus

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.