Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

szerző: Dr. Kertész Attila - WEBBeteg
frissítve:

A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

Szisztoléban az aktuálisan kilökött vér miatt, az erekben nagyobb nyomás van, mint diasztoléban.

Hogy a szív elernyedt fázisában is van egy bizonyos vérnyomás, az azért van, mert az ütőér billentyű megakadályozza a vér szívbe történő visszaáramlását, ezért a kilökött vér folyamatosan egy irányba áramlik.

Hogyan mérjük?

A vérnyomás mérése igen egyszerű. Mivel az érben a vérnyomás a szívciklussal változik, két értéket határoznak meg.

Azt a legkisebb nyomást, amely az ér teljes összenyomásához szükséges szisztolés vérnyomásnak, azt a legnagyobb nyomást, amely az ér rövid idejű összenyomásához elegendő, diasztolés vérnyomásnak nevezzük.

A vérnyomásmérés kapcsán ezt a két értéket „/” jellel választják el, ezért a betegek általában a szisztolés vérnyomást az első, a diasztolés értéket a per értéknek nevezik. Mindkét érték ismerete fontos.

Mértékegysége a higany-milliméter (Hgmm), azaz az adott magasságú higanyoszlop nyomása.

Okoz-e különbséget a mérés helye?

Mivel a vérnyomás mérése során nem csak az eret magát, hanem a környező szöveteket is összenyomjuk, különbség lesz a két karban mért érték, a felkaron és a csuklón mért értékek között.

Normálisan a két kar között a domináns karon (jobbkezeseknél a jobb karon) magasabb vérnyomást mérünk, mert az az erősebb, és annak a benne lévő érrel együtt történő összeszorításához nagyobb erőre, nyomásra van szükség.

Ez a különbség, azonban nem nagyobb, mint 10-20 Hgmm.

Ha nagyobb különbség mérhető, annak hátterében felmerül felkarér szűkület, mely nem engedi a vér szabad áramlását, ezzel a szűkület utáni vérnyomást csökkenti.

Ezt olvasta már? Magas vérnyomás: először a szemen látszódik

Miért mérik a lábon is a vérnyomást?

Az úgynevezett boka-kar index egy nagyon fontos paraméter, mely a felkar és a boka közötti vérnyomás hányadost jelzi.

Ha a szív és a boka közötti érszakaszon szűkület van a felső testfélhez képest, akkor a bokánál alacsonyabb vérnyomás mérhető.

Ha ez az index 0.9 alatti, az fokozott rizikót jelez. 0.5 alatt súlyos alsó végtagi érszűkületet igazol.

Mennyi a normális vérnyomás?

A vérnyomás életkortól független érték. Korábban azt gondolták, és még mai is sokan gondolják úgy, hogy az optimális vérnyomás 100 + az életkor években (pl. egy 60 éves betegnek 160/). Igazából azonban az optimális vérnyomásértéket nem az életkor, hanem a társbetegségek határozzák meg.

Az úgynevezett cél vérnyomás, általában 140/90 Hgmm-es érték alatti – tehát a szisztolés vérnyomása kisebb, mint 140 Hgmm, a diasztolés vérnyomás kisebb, mint 90 Hgmm.

Vesebetegség, cukorbetegség esetében, illetve szélütés után ez az érték kisebb, mint 130/80 Hgmm.

A szisztolés, vagy a diasztolés érték a fontosabb?

Mindkét érték nagyon fontos. Idősekben gyakran a szisztolés érték magas, míg a diasztolés normális, vagy alacsony.

Ez azért van, mert az öregedés kapcsán az erek rugalmassága változik, és a pulzushullám visszaverődés különbözik a fiatalokéhoz képest. A visszaverődés gyorsabban bekövetkezik, ezért a visszavert hullámok a szisztolés értéket növelik.

WEBBeteg vérnyomásnapló

Vezesse rendszeresen vérnyomás értékeit! Töltse le táblázatunkat, ami segít ebben!

Hogyan történjen a vérnyomásmérés?

Az eredmények összehasonlíthatósága és a zavaró tényezők kiküszöbölése végett, ajánlott néhány dolgot szem előtt tartani:

  • Ne fogyasszon kávét, ne cigarettázzon, ne sportoljon a mérést megelőző fél órában!
  • A mérést 5 perc nyugalmi helyzet után végezze!
  • Mérés közben háta, alkarja legyen kényelmesen megtámasztva, lábait ne tegye keresztbe!
  • Mérés közben ne beszélgessen!
  • Érdemes 1-2 percen belül megismételni a mérést.
  • Higanyos vérnyomásmérő esetén, a mandzsettát lassan, 2-3 Hgmm/másodperc sebességgel kell leereszteni, így nem kaphatunk hamisan alacsony eredményt.
  • A mérést lehetőség szerint mindig ugyanabban az időben végezze!
  • Válasszon megfelelő mandzsettaméretet!
  • Az eredményeket vérnyomásnaplóban jegyezze fel, ez sokat segíthet kezelőorvosának a gyógyszeres kezelés megtervezésében.

Okoz-e panaszt a magas vérnyomás?

A nagyon magas vérnyomás okoz panaszt, tarkó-fejtetőtáji fejfájás, látáshomályosodás, mellkasi nyomás, esetleg orrvérzés formájában. Ez azonban csak extrém magas értékek esetén fordul elő. Amennyiben panaszmentes, akkor is káros a magas vérnyomás. A nagy nyomás az összes szervben lévő eret hosszú távon károsítja, azokban a meszesedést, az érszűkülés folyamatát gyorsítja, hirtelen elzáródásokra, berepedésekre hajlamosít.

Miért vagyok rosszabbul jó vérnyomással, mint magassal?

A magas vérnyomás csökkentése ahhoz hasonló, amikor valaki abbahagyja a kávézást. Az első időszakban fáradtabb, aluszékonyabb, lassabb, kedvetlenebb, majd fokozatosan hozzászokik az új helyzethez, és már nem lesz különbség a magas és a normális vérnyomású állapot között.

Amikor stressz ér bennünket, a vérnyomás emelkedik, ezzel együtt gondolataink, reakcióink, problémamegoldó képességünk gyorsabbá válik. Azonban ez az állapot hosszú távon káros. Ezért fontos a vérnyomás fokozatos csökkentése a normális szintre.

Reggelire csak tablettát egyek?

A hatásos vérnyomáscsökkentéshez mai ismereteink alapján, nem egy gyógyszer nagy adagja, hanem több gyógyszer kis adagja szükséges.

Ezért van az, hogy a magas vérnyomásos betegek 3-4 tablettát is szednek naponta.

Több gyógyszergyárnak létezik úgynevezett fix kombinációs tablettája, mely 1 gyógyszerbe sűrít két hatóanyagot, így kettő helyett elég 1 tablettát bevenni.

Sajnos ezek neve időnként nehezen megjegyezhető, illetve azonos névvel különböző számkombinációk társulnak, melyek a hatóanyagok arányát jelzik.

Amikor orvoshoz megyünk, fontos a pontos név, és a megjelölt számok bediktálása, mert akár két-háromszoros különbség is lehet a két dóziskombináció hatásossága között.

Tovább A magas vérnyomás szövődményei

Dr. Kertész Attila, kardiológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kertész Attila, kardiológus
Szived.hu

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.