Ismerjük a magas vérnyomás rizikófaktorait?

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

Míg a stressz és étrend - mint a magas vérnyomás kockázati tényezői - erősen élnek a köztudatban, a dohányzást és a túlsúlyt mint kockázati tényezőt, a lakosság kisebb része említette spontán módon – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.

A magyar felnőtt lakosság közel fele, a magas vérnyomás legfőbb rizikófaktorainak a stresszt és az étrendet tartja.

Testtömeg index (BMI)

Az Ön testsúlya ideális? Testtömeg index kalkulátor

Az elhízást mindössze a megkérdezettek 37 százaléka említette spontán módon, bár amennyiben mint lehetséges választ kínálták fel, már további 54 százalék állította, hogy a túlsúly szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában.

A jelentősen túlsúlyosak körében minden második ember tudja, hogy a nem ideális testsúly rizikófaktora a magas vérnyomás kialakulásának.

Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői

A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható faktorok. Bővebben

Rosszabb a helyzet a dohányzás kockázatának ismerete terén, amit spontán módon a válaszolók mindössze negyede említett.

Bár a dohányosok körében magasabb ez az arány, hiszen 37 százalékuk említette, hogy káros szenvedélye magas vérnyomás kialakulásához vezethet, elgondolkodtató, hogy 13 százalékuk még támogatott kérdés formájában sem választotta a dohányzást, mint rizikófaktort.

A 40 év körüliek a legtájékozottabbak

Általánosságban elmondható, hogy a legkevésbé tájékozottnak a 65 év felettiek számítanak, míg a legtöbb kérdésben a helyes válaszokat, a 36-45 év közöttiek tudták a legnagyobb arányban.

Ezen korosztály tartja spontán módon az egyik legfőbb rizikófaktornak a stresszt, 59 százalékuk tudja, hogy a feszített élettempó hatással lehet a magas vérnyomás kialakulására.

A túlzott sófogyasztás hatásaival, a lakosság 18 százaléka egyáltalán nincs tisztában.

Érdekes megjegyezni, hogy a túlzott sófogyasztás káros hatásait a fiatalabbak kevésbé ismerik, az ő körükben valamivel kevesebben tudnak ennek a tényezőnek és a magas vérnyomás kialakulásának összefüggéséről.

Tisztában vannak a megelőzés lehetőségével, mégsem teszik…

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát, egészségügyi témákban való jártasságát. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Bár a magyar felnőtt lakosság 89 százaléka tisztában van azzal, hogy a magas vérnyomás megfelelő életmóddal megelőzhető, azonban legtöbbjük felmenti magát.

A megkérdezettek 79 százaléka vallja azt, hogy idő és pénz hiányában nem fordít elég figyelmet az életmódbeli tényezőkre, a rendszeres testmozgásra, az egészséges és sószegény táplálkozásra, nyugodt életvitelre.

(WEBBeteg/Szinapszis)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.