Hatásos vérnyomáscsökkentők

MTI
megjelent:

A magas vérnyomás a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, a betegek egy része mégsem szedi rendszeresen a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket: márpedig két nagy vizsgálat bizonyította, hogy bármelyik készítményt kapja is a beteg, életkilátásai lényegesen jobbak, mint azoké, akiket nem kezelnek.

Az orvostudományi kutatás egyik nehézsége az, hogy általánosítható következtetéseket levonni, csak igen sok vizsgálati személy, azonos feltételek melletti megfigyeléséből lehet, ez viszont csak nagy, nemzetközi tanulmányok szervezésével végezhető el, és a megfelelő adatok összegyűjtése még így sem mindig lehetséges.

WEBBeteg vérnyomásnapló

Vezesse rendszeresen vérnyomás értékeit! Töltse le vérnyomásnapló táblázatunkat, ami segít ebben!

Az utóbbi évtizedekben ezért váltak mind gyakoribbá az úgynevezett metaanalízisek, amelyek során az egész világ szakirodalmából kiemelik a lehető legtöbb olyan vizsgálatot, amely hasonló módszerrel és hasonló feltételek közepette készült; az adatok így összevonhatók és együtt elemezhetők.

Az Amerikai Magasvérnyomás-társaság most rendezett kongresszusa, a világ egyik legrangosabb, ezzel a betegséggel foglalkozó rendezvénye, amelyen két összefoglaló is elhangzott a magas vérnyomás különböző gyógyszerekkel történő kezeléséről.

A tanulmányokat William Elliott, a vizsgálat vezetője összegezte.

A vérnyomáscsökkentők csökkentik a kockázatot

Az egyikben 60 nemzetközi megfigyelés adatait értékelték.

A vizsgálatokban összesen csaknem 270.000, magas vérnyomásban szenvedő személy vett részt, akik a legkülönbözőbb gyógyszeres kezelésekben részesültek. A különféle gyógyszerek hatékonyságában csak minimális eltérések voltak, és azokhoz képest, akik nem szedtek vérnyomáscsökkentőt, valamennyi készítmény jelentősen csökkentette az agyi katasztrófa bekövetkezésének kockázatát.

A másik tanulmány 57 vizsgálat adatainak összesítéséből keletkezett. Ezekben a megfigyelésekben 276.000 beteg vett részt. A kutatók itt az infarktus és az ezzel kapcsolatos szíveltérések előfordulását nézték, amelyek megjelenésében a magas vérnyomás fontos szerepet játszik.

A vérnyomáscsökkentő kezelés a szívroham gyakoriságát is jelentősen csökkentette, és a szívbetegségek okozta halálozás ugyancsak mérhetően javult.

Egyik legújabb vérnyomáscsökkentő készítmény kedvező hatását, statisztikai módszerekkel még nem sikerült meggyőzően igazolni, de ezt a kutatók azzal magyarázták, hogy ezzel a gyógyszercsoporttal még nem gyűlt össze elégséges tapasztalat.

(MTI)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.