Renovascularis magas vérnyomás

szerző: Dr. Vincze Dóra, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

A renovascularis magas vérnyomás olyan hipertónia, amikor az emelkedett vérnyomásért a veséhez futó verőerekben lévő szűkület tehető felelőssé.

Milyen gyakran lehet oka a hipertóniának veseartéria-szűkület?

Az egész magas vérnyomásos populáció 0,5-5 százalékánál vezethető vissza erre az okra. Azoknál a betegeknél, akinek a vérnyomás beállítása nagyon nehezen sikerül, vagy szinte lehetetlen a normális tartományba hozni vérnyomását akár több gyógyszer kombinációjával sem, azon betegek 1/5-nél találunk ilyen okot.

Milyen módon hat a vérnyomás alakulására az ütőérszűkület?

Ha a veséhez futó artériában szűkület jelentkezik, akkor kevesebb vér szállítódik a veséhez. Emiatt a vese tévesen azt érzékeli, hogy az egész szervezetben alacsony a vérnyomás, hiszen felé is kevesebb vér jut.

A téves feltételezés miatt a vese egy olyan hormont termel és bocsát ki nagyobb mennyiségben, amely a só- és folyadékvisszatartásért felelős. Ennek következtében alakul ki magas vérnyomás, illetve a hormon, és annak bomlástermékei, közvetlenül is emelik a vérnyomást.

Ön tudja? Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?

Mi okozhat leginkább veseartéria-szűkületet?

  • Vese artéria falának megkeményedésével járó érelmeszesedés (atherosclerosisa). Ez főleg a középkorú és idősebb korosztálynál jelenik meg.

  • Fibromuscularis elváltozás. Ez általában mindkét artériát érinti. Az 50 éves alatti korosztályban, és főleg a nőkben jelentkezik.

Milyen tünetek utalhatnak renovascularis hipertóniára?

Akkor gondolhatunk erre, amikor a magas vérnyomás viszonylag rövid ideje áll fenn, és többféle gyógyszer együttes szedése ellenére is makacsul magas marad.

Az is gyanút kelt, ha az ACE-gátlók vagy ARB-k csoportjába tartozó vérnyomácsökkentő gyógyszerek szedése mellett a beteg vesefunkciós értékei romlást mutatnak.

WEBBeteg vérnyomásnapló

Vezesse rendszeresen vérnyomás értékeit! Töltse le ingyenes táblázatunkat, ami segít ebben!

Milyen vizsgálatokkal lehet ezt a betegséget kimutatni?

A hasi ultrahang vizsgálatnál azt láthatjuk, hogy az egyik vese kisebb a másiknál. A kisebb méretű vese az, amelyhez futó artériában a szűkület lehetséges.

A veseartériák áramlási tulajdonságait is lehet ultrahanggal vizsgálni, a Doppler-technika segítségével. Ehhez azonban jó felbontású ultrahang gép kell, valamint a vizsgálatban jártas szakember szükséges. A vizsgálat sikeréhez hozzájárulhat az is, ha a páciens nem elhízott.

A kontrasztanyaggal készült nagy felbontású CT-vizsgálat adhat pontosabb diagnózist. Az MR-vizsgálatok a jövő diagnosztikus eszközei.

Milyen terápiás lehetőségek jönnek szóba?

A gyógyszeres kezelés mindenképpen fontos és néha elégséges is. Az atheroscleroticus formánál az aszpirin, a koleszterincsökkentő szedése és a dohányzás elhagyása elengedhetetlen.

Sebészi úton való ér rekonstrukciót ritkán végeznek.

Lehetőség van azonban arra, hogy az eret perkután ballontágítással, és szűkület helyére stent/drótháló behelyezésével megtágítsák, hasonlóan a koszorúér-beavatkozásoknál már jól ismert módszerrel.

Tovább A magas vérnyomás további vese eredetű okai (vesegyulladás, policisztás vese, stb.)

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vincze Dóra, kardiológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.