Már az egyetemi évek alatt is kialakulhat magas vérnyomás

szerző: Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista - Trombózisközpont
frissítve:

A magas vérnyomás a közhiedelemben úgy él, mint az idősek betegsége, így a fiatalabbak nem is gondolnak rá - sokszor még panaszok esetén sem -, hogy bizony náluk is fennállhat a probléma. Ez gyakran az egyetemistáknál fordul elő, ahol a nagy nyomás és a fokozott stressz miatt az értékek könnyen megemelkedhetnek. Az állapotról Dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista beszélt.

Stresszes életmód és a magas vérnyomás

A stressz és a magas vérnyomás szoros kapcsolatban áll egymással, így nem csupán jó kedvünk és közérzetünk miatt érdemes lehetőleg minél jobban lecsökkenteni a stresszt az életünkben, hanem az egészségünk miatt is. Kényelmetlen szituációkban ugyanis az adrenalin és a noradrenalin szintje megemelkedik, melynek hatására az erek összehúzódnak, a vérnyomás megemelkedik, és a szív elkezd erősebben pumpálni. Ezek következménye, hogy az erek fala veszít rugalmasságából, és apró sérülések, majd egyenetlenségek keletkeznek rajta.

Stressz és helytelen életmód jellemzi az egyetemisták többségét

Az egyetemi évek alatt a diákok élete gyakran felborul, mely az egészségükre is hatással van. Az iskolában ugyanis a teljesítménykényszer és a vizsgák miatt a stressz szinte mindennapos, ám a romboló életvitel az egyetem falai közt nem ér véget. A fiatalok egy része ekkor ugyanis nem fordít elegendő időt és energiát sem a megfelelő táplálkozásra, sem a megfelelő mennyiségű és pihentető alvásra, sem pedig rendszeres testmozgásra, pedig ezek nagy segítséget nyújtanának a magas vérnyomás elleni küzdelemben - mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista.

Hazai statisztikák szerint az itt élő fiatalok kb. 3 százaléka hipertóniás, melynek a stresszen kívül a fő oka az elhízás. A túlsúly azonban nem csupán magának a magas vérnyomásnak a rizikóját növeli, hanem az olyan betegségekét is, melyek hipertóniát okoznak (pl. cukorbetegség). Éppen ezért, amennyiben egy fiatalnál magasvérnyomás-betegséget diagnosztizálunk, úgy más betegségek megléte után is érdemes kutatni, hiszen hiába a gyógyszeres kezelés, ha az alapbetegség nincs kezelve, akkor a hipertónia megmarad.

Ez is érdekelheti Stressz és magas vérnyomás - Együtt jár?

Nem csak a 140/90 feletti értéket kell kezelni

Jó hír azonban, hogy a fiatalok csak ritkán produkálnak tartósan 140/90 Hgmm feletti értékeket, azonban a magas-normális vérnyomás (>130/80 Hgmm) ennél jóval gyakoribb. Érdemes tudni, hogy innen már csak egy ugrás a magasvérnyomás-betegség, így ha gyógyszeresen nem is szükséges kezelni, de életmód változtatás és rendszeres kontroll javasolt. Ilyenkor általában só-és zsírszegény diétát, valamint rendszeres, pulzusszámemelő mozgást ajánlanak a szakemberek - így a későbbiekben minimálisra csökkenthető a vérnyomás, illetve csökkenthető a hipertónia szövődményeinek kialakulása!

Ezek emelhetik meg a vérnyomást

  • elhízás
  • túlzott só- és zsírfogyasztás
  • betegségek (pl. érelmeszesedés, cukorbetegség, alvási apnoe, vesebetegség)
  • fogamzásgátló tabletta
  • stressz

(Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.