8 tény a magas vérnyomásról

szerző: Dr. Telegdy Margit, belgyógyász - Oxygen Medical
frissítve:

Öröklődik? Hozzájárul a túlsúly? Sportolhatunk vele? Ihatunk kávét? Sok kérdés merül fel a magas vérnyomással kapcsolatban, amelyeket dr. Telegdy Margit, belgyógyász válaszol meg.

Örökölhető-e a magas vérnyomás?

A magasvérnyomás-betegségre való hajlam közel 40 százalékban meghatározott a génekben. De az, hogy ez felnőttkorban meg is jelenjen, erősen függ azoktól a kockázati tényezőktől, amelyeket befolyásolhatunk. Ilyenek a dohányzás, a stressz, a koleszterinszint, illetve a cukorbetegség. Igaz, hogy az 1. típusú diabétesz mutathat családi halmozódást, de a 2. típusúnak elsődleges rizikófaktora az elhízás- hangsúlyozza dr. Telegdy Margit, az Oxygen Medical belgyógyásza.

Van kapcsolat az elhízás és a magas vérnyomás között?

Az elhízás komoly rizikófaktora a magas vérnyomásnak. Bizonyított tény, hogy már 5 kiló fogyás is csökkenti a vérnyomást. A cél eléréséhez a leghatásosabb eszköz az életmódváltás, amely jóval kevesebb zsír, vörös hús, zsíros tejtermék fogyasztására, több nyers gyümölcs, zöldség és rost bevitelére, valamint mozgásra épül.

Valóban emeli a só a vérnyomást?

A só, pontosabban a benne lévő nátrium valóban emeli a vérnyomást, éppen ezért ajánlatos visszafogottan alkalmazni. Ilyen szempontból vigyázni kell az instant ételekkel, a rágcsálnivalókkal és a felvágottak egy részével is. Az erősebb ízek eléréséhez próbáljuk ki a karakteres ízű fűszernövényeket!

Ez is érdekelheti A magas vérnyomás rizikófaktorai

Hogyan hat az alkohol a vérnyomásra?

Az alkohol (de a tea és a kávé is) rövid ideig felnyomja a vérnyomást, de utána az hamar vissza is zuhan. Vagyis az alkalmankénti mérsékelt alkoholfogyasztásnak nincsenek tartós következményei. Ám a rendszeres, nagyobb mértékű alkoholfogyasztás tartós vérnyomás-emelkedést is előidézhet, így ezzel a szokással – több szempontból is – érdemes felhagyni.

Magas vérnyomással tilos a sportolás?

Erről szó sincs. Az egészen biztos, hogy bármiféle megerőltető tevékenység előtt ki kell kérni az orvos tanácsát, de az tény, hogy a rendszeres testmozgás vérnyomás-csökkentő hatással bír. A kitartóan, nem túl nagy intenzitással végzett kocogás, úszás, kerékpározás vagy akár az edzőtermi edzések tekinthetők ebből a szempontból ideálisnak, hetente legalább háromszor fél órán át.

Miért lehet magasabb a vérnyomás, ha az orvos méri?

Magas vérnyomásról 138/85 Hgmm felett beszélünk, ezt kezelni kell. Úgynevezett "fehér köpeny" szindrómáról van szó, ha a rendelőben 138/85 felett van a vérnyomás és otthon normális. (A fehér köpeny szindrómások idővel valódi magas vérnyomásos betegekké válnak.) A célvérnyomás a 138/85 alatti érték! Az ideális vérnyomás 120/70 Hgmm, az életkilátások ezen értéknél a legjobbak, de ennek megvalósítása sok esetben nehéz vagy lehetetlen.

Az orrvérzés a magas vérnyomás jele?

Mivel az orrban lévő nyálkahártya nagyon finom, és vérrel jól ellátott erek futnak benne, a nagyobb nyomás hatására ezek valóban elpattanhatnak, vagyis állhat a jelenség mögött magas vérnyomás. De nem kell megijedni, hiszen például egy nátha, menstruáció, jóindulatú érdaganat is okozhat orrvérzést. Kivizsgáltatni azonban mindenképpen érdemes, mert súlyos betegség is állhat a hátterében.

Egészségesebb az alacsony vérnyomás?

Az alacsony vérnyomású embereknek valóban kevésbé kell tartaniuk az agyvérzéstől vagy infarktustól, hiszen ebben az esetben a szív és az erek kevésbé vannak leterhelve, mint a magasnál. Ugyanakkor a túl alacsony érték okozhat szédülést, fáradtságot, koncentrációs nehézségeket, gyengeséget és fejfájást is.

Tovább A magas vérnyomás szövődményei

(Oxygen Medical - Dr. Telegdy Margit, belgyógyász)

Cikkajánló

Vérnyomás
A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az otthon mért vérnyomásértékek. A magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában, valamint a kezelés hatékonyságának felmérésében is segíthet az otthoni mérés.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.