Akár vaksághoz is vezethet - A magas vérnyomás szövődményei

szerző: Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista - Trombózisközpont
frissítve:

Mind a mai napig, amikor valaki azt mondja, hogy hipertóniában, azaz tartósan fennálló magasvérnyomás-betegségben szenved, a legtöbben csak legyintenek rá, ahogy arra is, ha néha kicsit magasabb az érték, mint a megszokott, vagy ez akár többször is előfordul. Pedig nem szabad félvállról venni, mert a magas vérnyomás veszélyes betegség!

A magas vérnyomás – ahogyan azt dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, magasvérnyomás-specialistától megtudhatjuk – komoly szövődményeket rejt magában, így ha nem kezelik, akkor nagyon veszélyes betegség.

Nem vesszük komolyan

Sajnos, sokszor előfordul, hogy az emberek átsiklanak a fölött a mondat fölött, amit az orvos egy vizsgálat után elmond: „önnek magas a vérnyomása”. Ami még meglepőbb, hogy az orvostudomány is csak néhány évtizede tudja, hogy mennyire komolyan kell venni ezt a betegséget.

„Sokan nem is hinnék, de a magas vérnyomást 60-70 évvel ezelőtt még nem volt egyértelmű, hogy kezelni kell. Igaz, a lehetőség is nagyon csekély volt erre. Még a 70-es években is úgy gondolták, hogy idősebb korban „normális” a magasabb vérnyomás, így azt nem is kell kezelni, pedig ez súlyos tévedés! A kezeletlen magas vérnyomás ugyanis olyan szövődményekkel járhat, mint a szívinfarktus, a stroke, vese elégtelenség vagy akár látásvesztés.”

Örökölhető?

Mivel viszonylag sok ember szenved a magas vérnyomástól, így magától értetődik a kérdés is: örökölhető ez a kór?

„A magas vérnyomás egy olyan betegség, amely családi halmozódást mutat, így ha a környezetünkben ezzel a kórral küzd valaki, akkor fokozottan kell figyelnünk magunkra. Ám az, hogy örökletes összetevői is vannak a betegség kialakulásának, az nem jelenti azt, hogy egyetlen genetikai okra lehetne visszavezetni, illetve ez nagyon ritka. „– mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Nem könnyű felismerni, és folyamatosan kezelni kell

A magas vérnyomást azért sem szabad félvállról venni, hiszen jelenleg sajnos nem gyógyítható, illetve orvos segítsége nélkül még észrevenni is igen nehéz.

„A hipertónia nehezen felismerhető betegség. Egyetlen módja az, ha a vérnyomást rendszeresen ellenőrzik. Ez szerencsére szinte minden orvosi vizsgálat alkalmával rutin, így viszonylag gyorsan ki lehet szűrni. Gyógyszeres kezeléssel a szövődmények jó eséllyel elkerülhetőek, illetve egyes gyógyszerek még az érelmeszesedést is késleltetik. Sajnos azonban az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, vagyis folyamatos kontrollt igényel a szinten tartása. A hipertónia szerencsére nem jelenti azt, hogy ne lehetne teljes életet élni, csupán annyit követel meg a betegektől, hogy vegyék komolyan, és rendszeresen ellenőriztessék az orvosukkal, hogy a kezelésük a lehető legjobb legyen.”

Tovább A magas vérnyomás szövődményei

(Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.