Magas vérnyomás és diéta

WEBBeteg
megjelent:

A magas vérnyomás betegség egyik előjele lehet a 130-139/80-89 Hgmm érték (úgynevezett magas-normális vérnyomás), ebben az esetben az állapotrosszabbodás elkerülésére életmód-változtatás, diéta bevezetése javasolt. Akik már gyógyszert szednek, azoknál is jobb eredmény várható az életmód és az étkezési szokások megváltoztatásával.

A téma cikkei

8/1 Magas vérnyomás - Mikor forduljak orvoshoz?
8/2 A magas vérnyomás tünetei
8/3 A magas vérnyomás rizikófaktorai
8/4 Szisztolés és diasztolés érték
8/5 A magas vérnyomás szövődményei
8/6 Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?
8/7 Magas vérnyomás - Amit Ön is megtehet
8/8 Magas vérnyomás és diéta

A fejlett országokban a napi konyhasó bevitel 6-12 g, ami 2,5-5 g nátriumnak felel meg. A nátriumklorid (konyhasó) fontos élettani szerepet játszik szervezetünkben, de csak kis mennyiségre van szükségünk. A mellékvese-működés fontos a só- és vízháztartás szabályozásában, és a vese vizeletkiválasztó működését is befolyásolja a vér sókoncentrációja. A mellékvesekéreg hormonok és a vese a vérnyomás-szabályozás fontos szervei.

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy összefüggés van a vizelet magasabb nátriumtartalma (ez függ a konyhasóbeviteltől), az agyi keringési zavar, valamint a szívinfarktus között. Az életkor előrehaladtával a mértékletes sófogyasztás jelentősége tovább nő.

Mennyi konyhasó ajánlott?

Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet. Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?>>

A fentiek alapján napi 6 gramm alatti konyhasó-fogyasztás javasolt. Mivel a félkész élelmiszerek és a gyorséttermi menük sótartalma magas, ezen ételek fogyasztása kerülendő. A tálalást követően az utólagos sózás sem javasolt. Mivel az ízlelőbimbók számára a sós falat erőteljes ingert jelent, az enyhébben észlelhető, de gazdagabb ízélmények elkerülik a figyelmet. Néhány héttel a sófogyasztás csökkentése után, nemhogy nem fogjuk ízetlennek érezni az ételeket, hanem különleges új kulináris élmények várnak ránk: a zöldségek, zöld fűszerek érzékeinkre gyakorolt hatása kellemes meglepetést fog okozni.

Vérnyomáscsökkentő diéta - létezik ilyen?

Az úgynevezett DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) egy olyan diéta, ami segít megakadályozni a magas vérnyomás kialakulását. Táplálkozástudományi szakemberek és szakorvosok által kidolgozott étrend, amely szerint naponta átlagosan négy alkalommal javasolt gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanunk, valamint kétszer-háromszor sovány tejterméket. Az étrendben fontos szerepet játszanak a különféle magvak, a teljes kiőrlésű gabonából készül pékáru, a hüvelyes növények, a hal és a baromfi. Kerülni kell a zsíros húsok, húskészítmények, feldolgozott ételek, konzervek fogyasztását, illetve a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket és magas cukortartalmú üdítő italokat.

A DASH-étrend gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, fehérjében, és sok rostot tartalmaz. Bár ennek a diétának nem elsősorban a testsúlycsökkentés a célja, de a megfelelően összeállított étrend segíti az ideális testsúly elérését is. Az életkorhoz igazított megfelelő D-vitamin-bevitel is csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát. A mértékletes kávéfogyasztás (napi 1-2 adag fekete kávé) megengedhető – ha nincs szapora szívveréssel kapcsolatos panasz –, érdemben nem befolyásolja a vérnyomás értékét.

Mérsékelt alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás férfiaknál átlagosan maximum napi 20-30 gramm, nőknél 10-20 gramm legyen. Nem kell aggódni, nem szükséges számológépet vinnünk egy baráti beszélgetésre, könnyen kiszámolható, hány gramm alkoholt tartalmaz egy pohár ital. Annyi gramm alkoholt van 1 dl italban, ahány százalékos alkoholtartalommal bír. Így például 15-20 g alkoholt tartalmaz 2 dl bor, 1 pohár sör vagy 3-5 cl tömény ital.

Természetesen a megfelelő étrend, a normális testsúly elérése, megtartása, a rendszeres dinamikus testmozgás fiatal kortól kezdve segíthet a magas vérnyomás megelőzésében. Az egyéb kockázati tényezők kiküszöbölése (pl. dohányzás) is rendkívül fontos a szív- és érrendszeri károsodások megelőzése érdekében.

A hosszabb, jobb élet titka

A fentiek alapján fontos, hogy a betegek megértsék, hogy életük a saját kezükben van, és amennyiben az orvosi tanácsokat megfogadják, és életmódjukat ennek megfelelően átalakítják, szedik az előírt gyógyszereket, akkor jó esélyük van sokáig teljes életet élni.

(WEBBeteg; Forrás: Kardiológiai útmutató 2012, Hipertónia fejezet)

A Bayer Hungária Kft. által támogatott tartalom.

8/7 Magas vérnyomás - Amit Ön is megtehet | 8/8 |

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.