Vérnyomásmérés - Az otthoni, gyakori mérések pontosabbak

MTI
megjelent:

Az otthoni vérnyomásmérések alapján vezetett vérnyomásnapló pontosabb képet ad a magas vérnyomás miatt gyógyszert szedő betegek vérnyomásának alakulásáról, mint az orvosi rendelőben mért értékek.

A vérnyomásmérés az egyik legjobb és legfontosabb szűrővizsgálat: szinte mindenütt elvégezhető. Ma már sok háztartásban van megfelelő mérőműszer, ezért szinte ingyenes és lévén fájdalommentes, bármikor ismételhető. Az viszont kétségtelen, hogy egyetlen mérés alapján csak tájékozódni lehet a vizsgálati alany vérnyomásáról, mert valahányszor megmérik, az eredmények gyakorta alaposan különböznek - erősítették meg amerikai kutatók az Annals of Internal Medicine szaklapban közölt tanulmányukban.

Az régóta ismert, hogy az orvosi rendelőben mért vérnyomás sokszor kifejezetten magasabb, mint egyéb körülmények között. Az orvosi szakirodalomban 25 éve jelent meg a "fehérköpeny hipertónia" kifejezés: az orvos vagy az asszisztens mérte vérnyomás sokkalta magasabb lehet, mint a páciens által, önmagának mért érték.

Benjamin B. Powers és munkatársai, 444 korosodó férfi vérnyomását mérték rendszeresen, háromféle módon, másfél éven keresztül. Valamennyit legalább egy évtizede magas vérnyomás miatt kezelték.

Napi 5-6 mérés

A kutatók minden kontroll alkalmával följegyezték az orvosi rendelőben mért értéket, fél évente olyan körülmények között megmérték a vérnyomást, mint a gyógyszervizsgálatokban és végül a vizsgálati alanyok naponta többször egy automata vérnyomásmérővel is megmérték a vérnyomásukat, mely az eredményt azonnal a központba továbbította.

A statisztikai értékelés egyértelműen mutatta, hogy a napi öt-hat otthoni mérés jelezte a legpontosabban a valódi vérnyomást, ott volt a legkisebb az adatok ingadozása. A kutatók is azt tapasztalták, hogy a páciens gyógyszeres kezelését ennek alapján lehet a legpontosabban követni és szükség esetén módosítani.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.