A teljes kiőrlésű gabona kedvező hatása

Medipress
megjelent:

A reggeli gabonapehely, különösen a teljes kiőrlésű változat fogyasztása, csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

A vizsgálat azt mutatta, hogy a magas vérnyomás kialakulásának, körülbelül 20 százalékkal alacsonyabb kockázata tapasztalható azok esetében, akik hetente legalább hétszer fogyasztanak teljes kiőrlésű gabonapelyhet – számolt be a kutatás vezetője, Dr. Jinesh Kochar, a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center munkatársa.

A többi egészséges szokással, többek között az alacsony nátriumbevitel és a gyakori testmozgás mellett, a teljes kiőrlésű gabona bevitele - ebből a könnyen hozzáférhető forrásból - jelentősen csökkentheti a krónikus magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Az Amerikai Szív Társaság atlantai konferenciáján közzétett kutatásban, Kochar kutatócsoportja 13 368 férfi orvos adatait vizsgálta, akik az 1982-ben megindított Physicians Health Study I nevű, nagyszabású tanulmányban vettek részt. Az önkéntesek közül a vizsgálat kezdetén senki sem szenvedett magas vérnyomásban, a több mint 16 éves lekövetés alatt azonban 7267 férfiban alakult ki hipertenzió.

A szívbetegség és a stroke kockázatát megnövelő magas vérnyomás, az első számú haláloknak számít az Egyesült Államokban.

Ajánlatos naponta gabonapelyhet fogyasztani

Az eredmények azt mutatták, hogy a heti 2-6 alkalommal történő gabonapehely fogyasztás, a magas vérnyomás kockázatának 16 százalékos mérséklődését eredményezte, heti legalább hétszeri fogyasztás, pedig a kockázat 25 százalékos csökkenését okozta.

Kochar és munkatársai azt is kimutatták, hogy más tényezők, köztük a dohányzás, a testsúly, az alkoholfogyasztás, a zöldség és gyümölcsfogyasztás, a testmozgás beszámítása esetén is jelentős eltérés figyelhető meg, bár ez esetben a csökkenés kisebb: 12 százalék heti 2-6 napi gabonapehely fogyasztás, és 19 százalék heti legalább hétszeri fogyasztás esetén.

A kutatók azt is hozzátették, hogy a magas vérnyomással kapcsolatos összefüggés, teljes kiőrlésű gabona esetében erősebbnek mutatkozott, mint a finomított gabonapelyhek esetében. Kochar úgy véli, a hatás részben a teljes kiőrlésű gabona magas rosttartalmának köszönhető.

A teljes kiőrlésű gabona ezen kívül kiváló mikrotápanyag forrás is, és növeli az inzulinérzékenységet, illetve gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.