Rejtélyesen gyakori leukémia egy falusi körzetben

Független Hírügynökség
megjelent:

Az észak-németországi Hamburg közelében olyan gyakori a gyerekkori leukémia, mint sehol másutt a világon. Az elmúlt 20 évben a 15 éven aluli gyerekeknél felfedezett esetek száma három-négyszer magasabb a szokásosnál.

A Hamburgtól 30 kilométerre délkeletre fekvő Elbmarsch községtársulásban sokan a mindössze két kilométerre található krümmeli atomerőműre és a GKSS tudományos kutatóintézetre gyanakodnak, amelynek szintén van egy kutatóreaktora.

Az elbmarschiak civil szervezete feltételezi, hogy a GKSS kutatóintézetben nukleáris baleset történt 1986 szeptemberében, mindössze fél évvel a csernobili katasztrófa után. A GKSS vezetősége ezt hevesen tagadja.

Leukémia - Kik a veszélyeztetettek?

Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják. A leukémiákban azonban kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint gyermek. A leukémia veszélyeztetettjei

A környékbeli hatóságok viszont több különféle vizsgálatot is végeztettek, de nem tudtak olyan magyarázattal szolgálni a leukémia halmozódására, amelyet minden fél elfogadott volna.

A helybeliek civil szervezete a Minszkből érkezett Vlagyiszlav Mironov atomfizikussal végeztetett talajvizsgálatot a GKSS környékén.

A fehérorosz tudós olyan nukleáris sugárzást talált, amely szerinte "semmiképpen sem fordulhat elő természetes úton".

Nehézfémek is okzhatnak leukémiát?

Viszont a GKSS által felkért Axel Gerdes frankfurti egyetemi radioizotóp-szakértő arra a következtetésre jutott, hogy a sugárzás teljesen nomális. De a német szakember sok nehézfémet talált a GKSS körüli talajban: ólmot, arzént, cinket, nikkelt, krómot.

A tudósok szerint a nehézfémek is okozhatnak leukémiát.

A környéken azért fordulhat elő sok nehézfém, mert azon a helyen, ahol ma a GKSS áll, azelőtt 80 éven át lőszergyár működött. Itt találta fel 1865-ben a dinamitot Alfred Nobel svéd vegyész.

Az elbmarschiak a krümmeli atomerőműre is gyanakodnak, ahol két éve tűz ütött ki. A tűz után idén június 24-én nyitották meg újra az erőművet. De azóta is történt két üzemzavar.

(FH)

Cikkajánló

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.