Arzén és A-vitamin a leukémia kezelésében?

MTI
megjelent:

Sikeresen és biztonságosan kezeltek vér- és csontvelőrákos pácienseket arzén és A-vitamin kombinációjával egy hosszú távú kínai tanulmány szerint.

A közleményben, amely az Egyesült Államok tudományos akadémiájának folyóiratában, a PNAS-ben kedden jelenik meg, az orvosok beszámolnak arról, hogy 85 beteget kezeltek a módszerrel, majd átlagosan 70 hónapig követték egészségi állapotukat. Közülük 80 páciens teljesen felépült, nem találtak szívükben vagy tüdejükben sem más szerveikben, kapcsolódó problémát, és másodlagos rák sem fejlődött ki náluk.

"Két évvel a kezelés után a betegek vérében és vizeletében az arzén szintje jóval a biztonsági határérték alatt maradt, és alig volt magasabb, mint a kontroll csoporté" - írták a kutatók, akik megállapították, hogy a kombinált kezelés hatékonyabb volt, mint a két szer külön-külön. A szerzők azt javasolják, hogy a kezelést vér- és csontvelőráknál vagy a leukémia egy speciális típusánál alkalmazzák.

Bár az A-vitamint már több tanulmány vizsgálta, ez az első alkalom, hogy ilyen hosszú ideig követték hatékonyságát. Arzénvegyületeket a 18. század óta használnak gyógyszerként bizonyos betegség kezelésére. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA 2000-ben hagyta jóvá vér- és csontvelőrákos emberek kezelésére.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.