A tüdőbetegségek rehabilitációja

szerző: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A rehabilitáció valamilyen állapotnak és/vagy funkciónak az eredetihez közeli visszaállítását kísérli meg, több szakterület szakemberének segítségével és irányításával.

Az orvostudományban és a gyakorlati medicinában, a rehabilitáció egyre jobban beépül a mindennapi tevékenységbe.

Több összefoglaló meghatározása is ismert az orvosi rehabilitációnak. Ennek megfelelően a rehabilitáció egy összetett, folyamatos, egészségre koncentráló szolgáltatások sora, mely a tüdőbetegek és családtagjai felé irányul. Általában több szakmát egybefogó csapat végzi, abból a célból, hogy a beteg egyéni lehetőségei szerint, elérhesse a számára megközelíthető maximális élhetőségi szintet.

A végtagok hiányának pótlásával, majd mozgásszervi betegségek gyógyításán, az agyi károsodások miatt kialakult motorikus zavarok enyhítésén át, a rehabilitációt először más területeken alkalmazták, de jelenleg a pulmonológiai rehabilitáció is elfogadott tevékenység. A tüdőgyógyászatban a rehabilitáció, főleg az elveszett funkciók visszaállítására történő próbálkozásokból áll.

Nem mindig elég a gyógyszeres kezelés

Sajnos egyre gyakrabban találkozunk olyan krónikus, hosszan tartó betegségekkel, melyek gyógyszeres gyógyítása önmagában nem elegendő és speciális eljárásokra, programokra és szakemberekre van szükség.

Magyarországon először Debrecenben alakult meg a Rehabilitációs Tanszék, dr. Vekerdi Nagy Zsuzsa egyetemi tanár vezetésével, a DE OEC keretén belül. Ettől fogva egyre több orvoskolléga tehet szakvizsgát rehabilitációból.

A tüdőgyógyászatban a COPD, krónikus légzési elégtelenség, cystás fibrosis, tüdőtranszplantáción átesett betegek szorulnak főleg rehabilitációra.

A légúti betegségek következményeként számtalan kóros elváltozás érinthet több szervet is, ezzel akadályozva az egyén mindennapi életének teljességét. Ezeket a következőképpen lehetne összefoglalni:

Perifériás izom, légzőizom működési rendellenességek, táplálkozási zavarok, kóros fogyás, szívbetegségek kialakulása, csontok károsodása, érzékelési zavarok, pszichés és társadalami beilleszkedéssel járó rendellenességek.

Az említett károsodások a váz és légzőizomzat dekondicionálásához (funkciójának csökkenéséhez) vezetnek, ami az említett izomzat csökkent működésében mutatkozik, alultápláltságban vagy a csökkent oxigénmennyiség hatásának következményeként. Említésre méltó még a rekeszizomzat fáradékonysága, gyógyszerek mellékhatásai és a tünetek miatt kialakult félelem, rettegés, bűntudat, függőség és alvási zavarok.

A rehabilitáció céljai

  • Csökkenteni a tüneteket, a rokkantságot, fokozni a fizikális és szociális tevékenységek lehetőségét. Javítani kell az életminőséget a krónikus légúti betegségekben szenvedő betegek esetében is.

  • Ezeket a célokat a betegek és családtagjai nevelésével, programszerű edzésével, pszichoszociális és viselkedési formák betanításával, és a prognózis felmérésével kell megvalósítani.

  • A rehabilitációs beavatkozásokat egyedi problémákra tervezték, és egyénre szabják amelyet egy multidiszciplináris csapat hajt végre.

A rehabilitációs programok már jelentős multicentrikus vizsgáltok eredményére támaszkodva, és tapasztalatait átvéve főleg az alábbi területekkel foglalkoznak:

  • A nehezen felhozható légúti váladék kiürítésének segítésére használt inhalációk, ki és belégzési manőverek (KS pipa, PEP maszk, inhalátorok).

  • A váladék kiürítését elősegítő légzőizomzat és segédizomzat erejének a fokozása és kihasználása. Légzőizom gyakorlat, ami a rekeszizom és a segédizmok gyakorlatából áll.

  • Különböző légzőgyakorlatok, melyek a tüdő gyengébb pumpafunkcióját vannak elhívatva javítani.

  • Oxigénterápia mely a csökkent oxigénmennyiségnek pótlásából áll, és a légutakban uralkodó nyomásviszonyok javításából áll. Egyik igen fontos rehabilitációs program a COPD-s betegek gyengült légzőizomzata miatt kialakult hipoxaemia, melyet oxigén adagolása mellett a vázizomzat folyamatos edzésével lehet elérni. A training megemeli a tejsavküszöböt, így gyakorlatilag változatlan oxigénmennyiség mellett, a beteg kevésbé fullad és jobban tolerálja a terhelést. Ez az utóbbi évek egyik jelentős eredménye a COPD-s betegek rehabilitációját illetően.

  • Dohányzásról való leszoktatási programok megvalósítása.

Tovább A tüdőrák tünetei - Milyen panaszokra figyeljünk?

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Leszázalékolás, rokkantnyugdíj. Ezek a kifejezések jóformán már csak a köznyelvben léteznek. Néhány éve már olyan fogalmakkal találkozhatunk, mint megváltozott munkaképesség, komplex minősítés, rehabilitációs szolgáltatás és ellátás. Összeszedtük a legfontosabb információkat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.