Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

szerző: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs.

A téma cikkei

2/1 Tüdőszűrés: mikor kötelező, mikor ajánlott?
2/2 Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

A tüdőszűrés a tüdőrák felismerésében

A tüdőrák előfordulási aránya évről évre növekedő tendenciát mutat az egyre fiatalabb korosztályban és nőknél is, ami nagymértékben a dohányzással van összefüggésben.

Annak ellenére, hogy a tüdőszűrés a tüdőrák szűrésére nem teljes mértékben alkalmas (a mellkas-CT nagyobb hatékonysággal képes a kis méretű daganatok kimutatására), tény, hogy a korai, még sebészileg műthető állapotban lévő tüdőrákot is fel lehet fedezni tüdőszűréssel. Statisztikai adatok alapján megállapítható, hogy a tüdőszűréssel kiemelt betegek kb. 20-25 százaléka, egyes években 30 százaléka még műthető, tehát sokkal nagyobb az esély a gyógyulásra, mintha már tünetekkel vagy véletlen felfedezéssel kerülnek orvoshoz.

A hiányosságok abból adódnak, hogy sokszor a tüdőrák fejlődésének egy év nagyon hosszú idő. Az évenként ismételt vizsgálatok során, a még a szűrés során nem látható rák egy év múlva, de sokszor pár hónapon belül előrehaladottá válhat.

A másik tényező, hogy a hagyományos mellkasröntgen-felvételeken a szív 30-40 százalékban takarja a tüdő állományt, és ezen csak sokkal költségesebb vizsgálatokkal (CT, spirál CT) lehet segíteni. Ennek ellenére világszerte nincs elfogadva a tüdőszűrő vizsgálat, mint a korai tüdőrák felismerésére alkalmas módszer.

Kapcsolódó Hogyan ismerhető fel a tüdőrák?

Tbc: a szűrés hatékony

A tbc miatti tüdőszűrés hatékony, még ha léteznek is olyan vélemények, hogy nincs rá szükség. Ezek főleg olyan országokból származnak, ahol a tbc már nem jelent járványügyi problémát és ahol mindent csak a költséghatékonyság szemüvegén keresztül szemlélnek.

Igen fontos tényezője ugyanis a szűrésnek a populáció megválasztása, akit szűrünk. Ha egy egészséges, fiatal közösséget szűrünk, akinél kevés az esély arra, hogy betegek, akkor legyen a szűrő bármilyen „szűk”, nem sokat „fogunk” vele. Ebből a megfontolásból nem kötelező általánosan a tüdőszűrés.

A tbc másrészt nem egy gyorsan terjedő és nagyon fertőző betegség. Gyógyítható, még akkor is, ha késnek is a felfedezéssel és szűréssel. A tüdőszűrés lényege a tbc esetében, hogy a tünetmentes tüdőbeteget idejében kiemeljék, és megfelelő kezeléssel csökkentsék a fertőzés terjedését és mértékét, és nem utolsósorban, hogy rövidebb idő alatt gyógyuljon a beteg.

Tüdőszűrésről

Fejleszteni kellene

A tüdőszűrés minőségét és hatékonyságát a képalkotó eszközök állapota is nagymértékben befolyásolja! Sok helyen még ma is 40-50 évvel ezelőtt felszerelt, és azóta is üzemben lévő, korszerűtlen készülékekkel kénytelenek végezni munkájukat a tüdőszűrő állomásokon.

A tüdőgyógyászok szakmai véleménye az, hogy a szűrővizsgálatok jelenlegi rendszerét fenn kell tartani. Bár a tüdőszűrési „fegyelem” a lakosság részéről az elmúlt 20 évben csökkent, egyre jobban körvonalazódik, hogy Magyarországon a tüdőrák jelenlegi előfordulási gyakorisága miatt a vizsgálat továbbra is hasznos és ajánlott. Ezt egyre többen vallják, és igénylik a színvonalas tüdőszűrést.

Ez is érdekelheti Tbc-s agyhártyagyulladás: mit kell róla tudni?

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Brugós László, allergológus, pulmonológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.