A fiamnak át kell mosni a tüdejét. Mit jelent ez? - Az orvos válaszol

szerző: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A fiamnak tüdőembóliája van. Szeretném tudni, hogy mit jelent az, hogy át kell mosni a tüdejét. Mennyire komoly ez a betegség? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A tüdőembólia egy a vénás rendszerben vagy ritkábban, magában a tüdőben keletkezett vérrög, ami eltömeszeli a tüdőkeringés fokozatosan szűkülö ágainak egyikét. Ha az érintett ág vastag, akkor a betegség akár halálos is lehet, rögtön az embólia bekövetkezése után. Minél vékonyabb eret zárt el a vérrög, annál kisebb a baj, mert a tüdőnek két keringése van.

Egyik a pulmonális ágak, melyek a szív jobb feléből erednek, és a másik - a főütőérből eredőek - pedig a bronchialis ágak. Ezért tüdőinfarktus, vagyis az érelzáródás miatt kialakult szöveti elhalás (infarktus) nagyon ritka.

Az embóliában nagyon fontos megtalálni az embólia forrást, ahonnan ered a vérrög. Ez általában az alsó végtagi vénás keringés, kismedence, friss műtétek, daganatos betegségek. Ezeket vénás Doppler vizsgálattal lehet kimutatni. Ehhez kell, hogy a vér alvadékonyabb legyen a kelleténél, és hajlamos legyen a vénában a megalvadásra. Ezt különböző véralvadási elváltozások válthatják ki, melyek örökölhetők. Ezt labor vizsgálattal ki lehet, és kell mutatni.

Ezzel járhat a tüdőembólia

Az embólia következményeként, az elzárt erekből nem jut vér a léghólyagocskákba és csökken a vér oxigén tartalma, ami nehézlégzéssel, fulladással jár. Ezen kívül fájdalom, véres köpet, és láz ami még megjelenhet.

A diagnózist CT angiográfia mutatja ki, igazolva a tüdőben az elzárt eret és ennek helyzetét. A kezelés az alvadásgátlók adása: heparin, vagy thromolyzis strepto- vagy urokinazzal. Ha az embólia kiterjedt, akkor fokozott kisvérköri nyomás emelkedést okozhat, ami megterhelheti a szívet. Ezt is figyelni kell.

A betegség különben kezeléssel meggyógyul és fél, egy éves alvadásgátló kezelés után meg lehet gyógyulni.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász

Cikkajánló

A tüdőembólia és tünetei

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Tüdőembólia
A tüdőembólia gyakori tüdőbetegség, melyet az esetek csak közel egyharmadában sikerül időben diagnosztizálni. Hátterében leggyakrabban a mélyvénás trombózis áll. A vénás rendszerben elszabadult trombus (alvadt vér vagy ritkábban zsír, levegő, idegen szövet) a véráramlattal a tüdőartériába jutva annak hirtelen elzáródását okozza.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.