Az obstruktív bronchitis gyermekeknél

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A gyerekek egy részénél vírusfertőzés és egyéb tényezők hatására nehezített, sípoló légzés jelentkezik. Ennek hátterében azonban a köztudatban álló asztma mellett számos betegség húzódhat meg.

Az obstruktív bronchitis jellegzetessége a nehezített légzés, a tüdő feletti hallgatózással a megnyúlt kilégzés, sípoló, búgó hang, mely sokszor szabad füllel is hallható. Ha nagyfokú a légzési nehezítettség, akkor a légzési segédizmok, mint például a bordaközti izmok aktívan részt vesznek a légzési munkában, mely szabad szemmel is látható. Ez mind a gyermek, mind a szülő számára ijesztő jelenség. Sokunknak bizonyára beugrik, hogy az asztmában is ezekkel a tünetekkel találkozunk.

Mi különíti el az obrstuktív bronchitist és az asztmát?

Az asztma egy krónikus betegség, egy része kinőhető, más része egy életen át megmarad. Az asztmában a tüdőben egy állandó gyulladásos folyamat zajlik és a fent leírt tünetek fel-fellángolnak. Ennek hátterében sok esetben kimutatható allergia, illetve öröklődési hajlam.

Az obstruktív bronchitis esetében bár a fizikális vizsgálat során az orvos ugyanazokat a tüneteket észleli mégis itt időnként jelentkező tünetek vannak, melyet valami kivált és itt a tüdő nincs folyamatosan gyulladásban. Éppen ezért tartós kezelést sem igényel - ellentétben az asztmával.

Mi okozhatja az obstruktív bronchitist?

A leggyakrabban vírusfertőzés áll a háttérben, a másik ok a tejallergia. Ez akkor fordul elő leggyakrabban, ha egyévesnél fiatalabb gyermek színtejet fogyaszt, ilyenkor a csecsemők egy része fulladásos tüneteket produkál. Mindezek mellett sípoló, nehezített légzést okozhat idegentest félrenyelés is (például félrenyelt pisztácia, napraforgómag, mely a légutakba került).

Elsősegély Heimlich-műfogás - Ha idegentest került a légútba

Abban az esetben, ha az obstruktív bronchitis több mint 3 alkalommal jelentkezik, akkor kivizsgálás történik, hogy mi okozza a tüneteket, mi áll a hátterében. Ezek lehetnek:

  • krónikus arcüreggyulladás,
  • mukoviszcidózis,
  • vascularis ring (a hörgő körül abnormálisan fejlődő ér, mely leszorítja a hörgőt),
  • veleszületett szívbetegség,
  • reflux betegség,
  • a hörgőt érő külső nyomás (például daganat által),
  • hörgő veleszületett szűkülete,
  • BPD (hörgő szerzett betegsége, mely főleg hosszan géppel lélegeztetett koraszülötteknél alakul ki),
  • immunhiányos állapotok,
  • asztma.

Látható, hogy az asztmán kívül számos más betegség okozhat nehezített légzéssel járó tüneteket. Éppen ezért mielőtt asztmára gondolnánk, részletesen ki kell vizsgáltatni a gyermeket.

A diagnózis felállításában a fent említett fizikális vizsgálat nyújt segítséget. Ha egyszeri esetről van szó, akkor részletesebb kivizsgálás nem szükséges, esetleg mellkas- illetve arcüreg felvétel. Ha többször visszatérnek a tünetek, akkor ezek mellett légzési teszt, allergiavizsgálat, verejtékteszt, fül-orr-gégészeti és egyéb vizsgálatok szükségesek, hogy megállapítsák, mi áll a betegség hátterében.

Az obstruktív bronchitis kezelése

Ha egyszerű fertőzés áll a háttérben, akkor a hörgőtágító, gyulladáscsökkentő, váladékoldó és bő folyadék fogyasztása javasolt. Ez utóbbi a váladék feloldásában segít. Szükség esetén kórházi kezelésre kerül sor oxigén és vénás gyógyszerek adása mellett. Ritkán antibiotikumos kezelés is szükséges. Ha a tünetek hátterében egyéb ok áll, akkor a fenntartó tényezőt is meg kell szüntetni: például a reflux betegséget kezelni.

Miért okoznak a különböző betegségek nehezített légzést?

Mindegyikben a hörgő izgalma jön létre. Például az arcüregből belecsorgó váladék miatt vagy mert reflux betegségben a gyomorsav félrenyelés következtében belejut a hörgőbe vagy például kívülről a hörgőt nyomja valami szűkítve annak átmérőjét, így a levegő nehezebben távozik a tüdőből.

Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.