CPAP és koronavírus: kell-e aggódnunk?

szerző: Dr. Várdi Katalin, szomnológus - InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika
megjelent:

Hetek óta mindenkit a koronavírus foglalkoztat. Akinek már van valamilyen betegsége, valószínűleg még inkább. Nem is teljesen alaptalanul, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint az életkor mellett a meglévő betegségek növelik leginkább a vírusfertőzés és a súlyosabb lefolyás kockázatát.

Hazánkban jelenleg mintegy 100 ezer alvási apnoé betegségben szenvedő honfitársunk él, akiknek CPAP vagy BiPAP (non-invazív) lélegeztetőgépet kell használniuk terápiájuk, a légsínterápia során.

Dr. Várdi Katalin, az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika szomnológusa az alábbiakat tanácsolja obstruktív alvási apnoé betegek részére.

Mekkora a kockázat?

Annak ellenére, hogy egyelőre kevés megalapozott információ áll rendelkezésre, van néhány fontos tudnivaló, amelyekkel a CPAP vagy BiPAP készüléket használóknak tisztában kell lenniük, hogy csökkentsék a saját kockázatukat.

Aggasztó, hogy a jelenlegi adatok szerint a krónikus légzőszervi betegségek és az obstruktív alvási apnoe betegek esetében magasabb a halálozási arány. A WHO szerint, míg krónikus betegség hiányában mindössze 0,9%, az ilyen betegségekben szenvedők esetében 8% nem éli túl a vírusfertőzést. Nehezíti a helyzetet, hogy az obstruktív alvási apnoé számos egyéb betegséggel hozható összefüggésbe, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a cukorbetegséggel, amely esetekben még súlyosabb a helyzet. Természetesen minden statisztikai adat esetében fontos tisztázni, hogy kizárólag a kórházban kezelt eseteken alapul.

Legkevésbé sem célunk, hogy pánikot keltsünk, de ahhoz, hogy kellően komolyan vegyük a problémát, fontos tisztában lennünk a tényekkel. Az obstruktív alvási apnoé (OSAS) betegek részéről sokkal nagyobb elővigyázatosságra, sokkal több óvintézkedésre van szükség!

Nézzük, mik ezek az óvintézkedések!

  • Fegyelmezett, rendszeres készülékhasználat:CPAP készülékünket minden egyes nap, kivétel nélkül használni kell, amennyit csak tudjuk, de legalább 4 órát! Az esetleges félelmek miatt semmiképpen sem szabad abbahagyni a készülék használatát!
  • A CPAP készülékek karbantartása:mihamarabb karbantartást kell kérni a forgalmazótól, szerviztől.
  • A CPAP készülékek tisztítása:a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében a gégecsöveket, a maszkokat és a párásító tartályt naponta, langyos, szappanos vízzel meg kell tisztítani, a tartós, vagy cserélhető szűrőket akár naponta cserélni, tisztítani,virucid hatású fertőtlenítő spary-vel lefújni.
  • A legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell fordítani! Minden eddig ismert óvintézkedést fokozottan be kell tartani. A középsúlyos, vagy súlyos OSAS betegek lehetőség szerint egyáltalán ne mozduljanak ki, környezetünket rendszeresen fertőtlenítsék.
  • Tudatos táplálkozás: étrendünket értékes tápanyagokból kell felépíteni, ügyelni a vitaminpótlásra. Kerüljük a finomított szénhidrátokat, cukrokat. Igyunk sokat, lehetőleg cukrozatlan, citromos gyümölcsteát, vagy tiszta vizet.
  • Különösen fontos a testmozgás! Fizikai aktivitásunkat fenn kell tartani, már egy kiadós séta is segít, de tornagyakorlatok segítségével javítani tudjuk a légzést és szerveink oxigénellátását.
  • Bezártság, félelem, szorongás, depresszió esetén feltétlenül konzultálni kell egy mentálhigiénés szakemberrel, vagy pszichológussal.
  • Figyelni kell magunkat, szervezetünk reakcióit, különösen ha szokatlan tüneteket észlelünk. A koronavírus elsődleges tünetei a száraz köhögés, a 38 ֯C feletti láz és a nehézlégzésegyüttes megjelenése. Emellett más tünetek is lehetnek: gyomorpanaszok, idegrendszeri tünetek, gyengeség, izomfájdalom, torokfájás, szaglás- és ízlelés-vesztés.

Ha mégis megfertőződünk

  • Mindenek előtt őrizzük meg nyugalmunkat!Az esetek 80%-ában a koronavírus betegség enyhe lefolyású. Amennyiben megfelelően felkészültünk, tudjuk, hogy mikor mi a teendő, akkor magabiztosak lehetünk, mert jó esélyeink vannak a vírussal szemben. A stresszhormonok gátolják az immunrendszer működését, így szervezetünk kiszolgáltatottabbá válik a fertőzéssel szemben.
  • Ha állapotunk rosszabbodik, haladéktalanul fel kell keresni háziorvosunkat, aki szükség esetén segíteni fog megtenni a szükséges lépéseket. A háziorvos mellett hívhatjuk a 06 80 277 455, vagy 06 80 277 456 központi információs vonalat is.
  • Vírusfertőzés esetén célszerű családon belül, otthon is izolálni magunkat,mivel a CPAP készülék elősegítheti a vírus terjedését. A párásító időlegesen elhagyható, de ha rosszabbodik az állapotunk, úgy néhány napra a CPAP használatát is felfüggeszthetjük.
  • Ezzel egyidejűleg fokozottan ügyeljünk az alváshigiénés körülményekre:ne fogyasszunk alkoholt, ne étkezzünk későn, este már ne használjunk infokommunikációs eszközöket, emeljük meg a fejünket alvás közben, rendszeres időben térjünk nyugovóra és szánjunk elégséges időt az alvásra.

(InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika - Dr. Várdi Katalin, szomnológus)

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.