A tüdőödéma

szerző: Dr. Antalffy Katalin Anita - WEBBeteg
frissítve:

A tüdőödéma gyorsan kialakuló, kezelés nélkül halálhoz vezető kórkép. Fő tünete a fokozódó nehézlégzés, mely sokszor éjszaka jelentkezik, felébresztve a beteget, illetve az akár mellkasfalra tett füllel is hallható, ún. apróhólyagú szörcsölés, mely ahhoz hasonlít, mint amikor szívószállal buborékokat fújunk egy pohár vízben.

A tüdőbe a levegő a légcsövön keresztül jut, mely két főhörgőre, majd további, kisebb hörgőkre oszlik. A legkisebb hörgők végén kicsiny, levegővel teli zsákocskák, léghólyagocskák vannak.

A tüdő részei

Tüdőödéma
1.: mellhártya-folyadék, 2.: mellhártya, 3.: bal lebenyek

Ezeket a léghólyagocskákat fonják körül a tüdőkapillárisok, a tüdő apró vérerei. A vörösvértestekben lévő hemoglobin, oxigént vesz fel a léghólyagocskákban lévő levegőből, illetve ide adja le a testünkben keletkező szén-dioxidot.

Ahhoz, hogy a gázcsere végbemehessen, a két résztvevőnek meglehetősen közel kell lennie egymáshoz. Ezért a vért a levegőtől mindössze a kapillárist bélelő laphámsejt réteg, egy vékony kötőszöveti réteg és a léghólyagocskák laphámsejtekből álló fala választja el.

A tüdőödéma során ebbe a kötőszöveti térbe kerül folyadék (ekkor már nehézlégzés jelentkezik), majd fokozatosan elárasztja a léghólyagocskákat, hallhatóvá válik a szörcsölés. Ezután a folyadék a légutakat is elárasztja hab formájában, a szájból is véres-habos köpet ürül. Ekkor a vér nem képes oxigén felvételére, kezelés nélkül a beteg megfullad.

Tünetek

A panaszok fekve a legerősebbek, az úgynevezett félig ülő testhelyzetben enyhébbek. Ekkor a beteg háta körülbelül 45 fokos szöget zár be a vízszintessel. Fontos tudni, hogy bár ez a testhelyzet átmeneti enyhülést hoz, a folyamat tovább súlyosbodik, mindenképpen orvosi segítségre van szükség.

A tüdőödéma kialakulásának okai

A tüdőödéma kialakulásának egyik lehetséges módja, a vér feltorlódása a tüdőben. Ilyenkor a vér nem ürül ki elég gyorsan a tüdőből, a tüdő ereiben megnő a vérnyomás, és azok falán keresztül folyadék préselődik ki, elárasztva a léghólyagocskákat.

Ennek leggyakoribb okai:

  • A bal szívfél billentyűinek szűkülete vagy nem megfelelő záródása. Az előbbi esetben, a vér nem tud elég gyorsan átáramolni a bal pitvaron és kamrán, az utóbbiban pedig a szívösszehúzódás során a vér egy része visszalökődik a tüdő felé.
  • Balszívfél-elégtelenségben a szív koszorúsereinek szűkülete, elzáródása, vagy egyéb okok, úgymint túlzott alkoholfogyasztás, szívizomgyulladás, különböző mérgező anyagok miatt a szívizom károsodik, gyengül, ezért a bal kamra nem tudja továbbpumpálni a teljes beleérkező vérmennyiséget. Súlyos vesebetegségben nem távozik elegendő víz a vizelettel, megnő a teljes vérmennyiség, ami túl nagy terhet ró a szívre.

A tüdőödéma további lehetséges okai lehetnek:

  • A tüdőhajszálerek falának fokozott folyadékáteresztése, ezen belül: tüdőgyulladás, mérgező gázok-gőzök belélegzése (pl.: klórgáz, füst, ózon, teflongőzök, nitrogén-dioxid, ammónia), súlyos fertőzés (szepszis), gyomortartalom belélegzése, baleseti sérülés nyomán kialakuló úgynevezett sokktüdő, súlyos hasnyálmirigy-gyulladás.
  • A tüdő nyirokelvezető rendszerének károsodása is vezethet tüdőödémához,
  • néhány gyakoribb ok: nyirokerek daganatos áttétje, tüdőátültetés utáni állapot, a tüdő nyirokereinek gyulladása (például szilikózisban).

Ismeretlen, vagy nem teljesen tisztázott mechanizmussal okoz tüdőödémát:

  • morfinszármazékok túladagolása (mind kábítószer-élvezőknél, mind kórházi körülmények között alkalmazva),
  • nagy tengerszint feletti magasság (elsősorban hegymászókat érinti),
  • tüdőembólia,
  • terhességi eclampsia (terhességben kialakuló, extrém magas vérnyomással járó, potenciálisan végzetes kórkép).

A tüdőödéma kezelése

A kezelés során oxigén, gyors hatású vizelethajtó (Furosemid), a szív terhelését csökkentő (nitrát, magas vérnyomás esetén vérnyomáscsökkentők) illetve a szívműködés hatékonyságát fokozó szerek: dopamin, dobutamin adása, súlyos esetben gépi lélegeztetés történik. A felsorolt lépéseken kívül a háttérben álló betegség kezelése fontos.

Dr. Antalffy Katalin AnitaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Antalffy Katalin Anita

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
Tüdőközpont - Dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.