Mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében?

szerző: Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus - Budai Allergiaközpont
frissítve:

A légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. A panaszok hosszabb időn át is jelentkezhetnek, dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász segítségével ezért utánajártunk, mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében.

Köhögés - A téma cikkei

6/1 A köhögés lehetséges okai
6/2 Mit árul el a köhögés jellege?
6/3 A száraz köhögés okai és kezelése
6/4 A hurutos köhögés és kezelése
6/5 Az elhúzódó (krónikus) köhögés okai
6/6 Köhögéscsillapítás gyermekeknél

Légúti gyulladások

Meghűlések, vírusfertőzések kapcsán mindenki tapasztalta már a betegség természetes lefolyását. A kezdetben száraz köhögés pár nap elteltével produktívvá válik, azaz megindul a köpetürítés. Ilyenkor a köhögés általában idővel magától enyhül.

Az esetek egy részében ugyanakkor a köhögés 8 hétnél tovább is fennmaradhat, ami krónikus köhögésnek számít, hátterében pedig gyakran az orrmelléküreg krónikus gyulladása áll. Az orr- és orrmelléküregek betegségei, arcüreg- vagy gégegyulladás következtében jelentkezhet hátsó garatfali csorgás. Ilyen esetben a felgyűlt váladék nem az orrnyílásokon át távozik a szervezetből, hanem hetekig, sőt nem megfelelő terápia mellett akár hónapokig is a garat felé csorog, ezzel folyamatos köhögésre ingerelve a beteget.

Ilyen esetben a köhögés tehát csak a tünet, a kezelés célja az alapbetegség megszüntetése kell, hogy legyen. Ismétlődő arcüreggyulladás hátterében például egyéb hajlamosító tényező is állhat, - allergia, polip, orrsövényferdülés, stb. – a kezeléshez tehát alapos kivizsgálás és személyre szabott terápia szükséges.

Az őszi-téli időszakban előforduló, légúti fertőzéseket okozó vírusok és baktériumok mellett a Mycoplasma vagy Chlamydia pneumoniae is okozhat elhúzódó köhögéssel járó atípusos tüdőgyulladást. Esetükben a fertőzésnél jellemző az ősszel, éveken át visszatérő, száraz, improduktív, mélyről jövő öblös köhögés. A kórokozók csak szerológiai vérvizsgálattal azonosíthatók, a kezelés pedig antibiotikum kúrával történik.

Asztmát is jelezhet

Tapasztalat szerint az allergiás betegek 25 százalékában idővel asztmás tünetek lépnek fel. Ennek első tünete lehet az éjszakai, a hajnali órákban jelentkező köhögés, ami a továbbiakban légzési nehezítettség kialakulásához vezet.

Kezdődő asztma esetében sok esetben hiányoznak a tipikus tünetek. A nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, a kilégzés nehezítettsége nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, az asztma kialakulásának előrejelzője lehet az elhúzódó köhögés. Mielőtt orvoshoz fordulunk jegyezzük fel, hogy a tünetek mely napszakban, esetleg fizikai terhelés hatására jelentkeznek-e. Gondoljuk át milyen környezetben, évszakban erősödnek a panaszok, ezek az információk fontosak lehetnek a további vizsgálatok szempontjából.

Köhögés reflux miatt

Nem a légutak betegsége, de nagyon sokszor okoz köhögést – gyomor panasz nélkül is – a reflux. Ha a gyomorszáj nem zár teljesen, akár csak időszakosan, a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, súlyosabb esetben a gégébe és onnan lelélegezve a légcsőbe is. A savas inger már a nyelőcsőbe jutva is reflexesen köhögéshez vezet, ha a légutakig is eljut, akkor mindenképpen. A reflux miatt kialakuló köhögés jellemzője, hogy többnyire este és reggel jelentkezik, mivel ilyenkor fekvő testhelyzetben az irritációt kiváltó gyomortartalom könnyebben visszaáramlik a nyelőcső, majd a légutak irányába.

Gyógyszermellékhatás

Bizonyos gyógyszerek tartós szedése gyakran okoz köhögést. A legismertebb a vérnyomás-szabályozó készítmények mellékhatásaként tapasztalható kellemetlen, száraz köhögés. Ilyen esetben a tünetek rendszerint a tabletta bevételét követően jelentkeznek, a szakorvossal egyeztetve megoldásként a terápia módosítása jöhet szóba. Ez esetben a gyógyszerek cseréje rendszerint 6 héten belül megszünteti a panaszokat.

Dohányosok tartós köhögése

A köhögés okai között meg kell említeni a dohányzás okozta hajnali köpetürítéssel járó köhögést. A dohányfüst a légutak nyálkahártyáját irritálja, így állandó légúti gyulladást tart fenn, krónikus köhögést és rendszeres krákodást okozva. A nem dohányzó, de rendszeresen cigarettafüstöt belélegző embereknél ugyanilyen tünetek alakulhatnak ki. Ezekben az esetekben a hörgők görcsös állapotát kell oldani.

Stressz tünete?

Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy stresszhelyzetben szapora szívverés jelentkezik, nehezebben vesszük a levegőt, torkunk is kiszáradhat. Gyakori, hogy a felsorolt tünetekhez torokkaparás, krákogás és köhögés is társul. Ha visszatérő problémáról van szó, esetleg a stressz forrása a munkahelyi környezet, a panaszok jellemzően enyhülnek a hétvégék és a szabadság ideje alatt.

Ha a részletes kivizsgálás során minden egyéb lehetőséget, testi elváltozást kizártunk, a panaszok megszüntetéséhez ilyen esetben stresszoldó technikák elsajátítására lehet szükség, pszichológus bevonásával gyógyszeres kezelés is igénybe vehető.

Tovább Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

(Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus)

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.