Ezt okozhatja a dohányosok tartós köhögése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Egy egyszerű megfázás nem okoz semmiféle maradandó károsodást. Ugyanez nem mondható el abban az esetben, ha valaki hosszabb ideje dohányzik és ez tartós köhögéssel társul.

A dohányosok tüdejébe valamennyi slukkal nikotin, kátrány és egy sor egyéb egészségre ártalmas anyag kerül. A káros anyagok közel hatvan százaléka bennmarad a tüdőben kilégzéskor is. A toxinok lerakódnak, és idővel egyre nagyobb mennyiségben halmozódnak fel.

Az egészséges tüdő „tiszta”. Az apró csillók folyamatos mozgása kisöpri a méreganyagokat a légutakból. Ha valaki hosszabb ideig dohányzik, előbb-utóbb a csillók is károsodnak, és nem tudják megfelelően végezni feladatukat.

A dohányos köhögést komolyan kell venni!
A dohányosok gyakran nem veszik komolyan a köhögést és a légszomjat. Az állandó köhögés, köhécselés azonban már a krónikus tüdőbetegség figyelmeztető jele, ami sürgősen orvosi ellátást igényel.
A dohányos köhögésről bővebben

Ha a csillók jelentős része károsodott, jelentkeznek a tüdőkárosodás első jelei is. A krónikus száraz köhögés, az úgynevezett dohányos köhögés a tüdőkárosodás első jele. Tehát maga a köhögés nem károsítja a tüdőt, csak egy tünet, mely a tüdő károsodására utalhat, erről is első sorban dohányosoknál lehet szó.

A tüdőkárosodás másik jele a pihegő légzés. Ha az említett panaszokat tapasztalja, vagy azokhoz hasonló tüneteket észlel, akkor mindenképp itt az ideje, hogy abbahagyja a dohányzást! Ezen tünetek megjelenését követően a tüdő tizenöt-húsz éven belül tönkremegy.

Ma már számos terápia és különféle készítmény áll a leszokni vágyók rendelkezésére. Az első lépés minden esetben az elhatározás kell, hogy legyen! Nincs olyan ember, aki ne lenne képes leszokni, bármilyen nehéz is. Ha az első tünetek jelentkezésekor leteszi a cigarettát, a tüdőszövetek még képesek regenerálódni.

Ha éveken át tartó dohányzás után szokik le káros szenvedélyéről, amikor már jó ideje krónikus köhögés is gyötri, akkor ahhoz, hogy a tüdőrák kialakulásának esélye csökkenjen, akár öt évnek is el kell telnie, de akkor is megéri abbahagyni a dohányzást, hiszen az életéről van szó!

Ne feledje, sosem késő leszokni a dohányzásról, ne kockáztassa az életét!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító; de.hicow.com
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.