Izomláz köhögés után

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Aki megússza a telet nátha és köhögés nélkül, igazán boldog lehet! Nagyon sokan napokig, akár hetekig is köhögnek ebben az időszakban, és a tartós, elhúzódó köhögés mellkasi fájdalommal, később izomlázzal járhat.

A köhögés nem betegség, hanem egy tünet, például a torokgyulladásé. A köhögésnek alapvetően két típusa van: a légutak megtisztítását szolgáló váladék távozásával járó produktív köhögés, és a légutak ingerlése miatt fellépő száraz ingerköhögés.

Miért vezethet izomlázhoz a köhögés?

Valamennyi típusba tartozó köhögés esetén a rekeszizom hirtelen összehúzódik, és a levegőt kb. 480 km/órás sebességgel kipréseli a tüdőből. Ebben a folyamatban az egész mellkas részt vesz. A rekeszizom mellett a köhögés folyamatában szerepet játszanak a bordaközi izmok is. Mivel ezeket az izmokat ritkán vesszük igénybe, már néhány napnyi köhögés elég ahhoz, hogy kialakuljon az izomláz.

A helytelen testtartásban történő köhögés, illetve a tartós és megerőltető köhögés pedig kiváltképp túlterheli a köhögésben részt vevő izmokat. Egy-egy köhögési roham során az izmok túlzott megerőltetése a hozzájuk tartozó idegeket is fokozott nyomás alá helyezi, túlingerli, ami különösen kellemetlen lehet.

Azt se feledjük, hogy minden ember más és más, ezért mindenki szervezete, izomzata különbözőképpen reagál a köhögésre.

Miben különbözik az egyszerű köhögés okozta izomfájdalom a súlyos okok miattitól?

A bordaközi izmokban kialakult izomláz fájdalmas, de nem ad okot aggodalomra, mivel egyáltalán nem jelent semmiféle veszélyt.

Ellentétben például a bordazúzódás vagy a mellhártyagyulladás következtében jelentkező fájdalommal, amelyekkel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, a köhögés miatti fájdalom szimmetrikus, tehát mindkét oldalon ugyanolyan erős, és mihelyt a beteg meggyógyul, az izomfájdalom is megszűnik.

A hátfájás a tüdőgyulladás gyakori velejárója, ezért, ha a köhögés mellett ezt a tünetet is tapasztalja, mindenképpen forduljon orvoshoz!

Ha úgy is gondolja, hogy mindezek alapján a fájdalmat egyszerű köhögés okozta, akkor is a biztonság kedvéért mellkasi fájdalommal minden esetben forduljon orvoshoz!

Ha percről percre erősödő mellkasi fájdalmat vagy mellkasi nyomó érzést tapasztal, és különösen akkor, ha ehhez légszomj, izzadás, émelygés, a karba, a lapockák felé vagy nyakirányba sugárzó fájdalom társul, hívja ki a mentőket, vagy ha nincs rá mód, vitesse magát kórházba! Ezek a tünetek ugyanis szívinfarktusra utalnak, amely azonnali kórházi ellátást igényel. Fontos tudni Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Hasznos tanács köhögés esetére

Száraz köhögését csillapítsa köhögéscsillapító szerekkel! Kizárólag száraz ingerköhögés esetén célszerű köhögéscsillapítót alkalmazni! Produktív köhögés esetében alkalmazzon köptetőt! A szervezet igyekszik minden idegen testet, idegen anyagot eltávolítani a légutakból, ezért a kezelés célja a légutak szabaddá tétele kell, hogy legyen.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, szakfordító
Forrás: netzathleten.de, Wenn Husten und Rückenschmerzen sich begegnen (Apex Spine)
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.