5 lépésben a horkolás ellen

szerző: Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus - Orvostkeresek Egészségmagazin
frissítve:

A horkolásra rendszerint a zajos éjszakáktól szenvedő hálótárs hívja fel a figyelmet. A következőkben bemutatjuk, hogyan szüntethetők meg a panaszok, mindössze 5 lépésben.

A téma cikkei
2/1 A horkolás: komoly betegség tünete is lehet
2/2 A horkolás kezelése

Ismerjük fel!

Időszakosan bárkinél jelentkezhet horkolás. Kimerültség hatására, egy nehezebb vacsora után, vagy akár túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás következtében is. Ha azonban elhúzódó problémáról beszélünk és a horkolás hosszabb időn át, tartósan fennáll, akkor érdemes alaposabban is utána járnunk, mi állhat a hátterében – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus.

A horkolás súlyosabb egészségügyi problémákat is jelezhet, így ha reggelente fejfájásra ébredünk, vagy fokozott nappali fáradtságot érzünk, érdemes a tüneteket komolyan venni.

Alvásvizsgálat

A horkolás hátterében álló okok felderítéséhez több szakorvosi vizsgálatra is szükség lehet. A fül-orr-gégészeti vizsgálatok például fényt deríthetnek az alvás alatti légzéskimaradások és a gátolt orrlégzés valódi okára. A tüdőgyógyász az esetleges tüdő- és hörgőbetegségek meglétét ellenőrzi, endokrinológus segítségével kizárhatók a hormonális okok. Azt, hogy pontosan melyik irányba szükséges részletesebb vizsgálatokat végezni, minden esetben az elkészült alvásvizsgálat kiértékelése után tudhatjuk meg.

Az alvás vizsgálata értelemszerűen éjszaka történik, s ma már lehetőség van rá, hogy erre a beteg otthonában kerüljön sor. Az így kapott eredmények kiértékelését neurológus, szomnológus szakorvos végzi.

Tovább Bővebben az alvási apnoe-ról

Alternatív kezelési módok és életmódváltás

Az eredmények alapján meghatározható a kezelési terv, mely jelentheti bizonyos eszközök alvás közben történő alkalmazását. Speciális párnával, horkolásgátló spray, vagy orrszárny tágító segítségével bizonyos esetekben már javulás érhető el.

Amennyiben a horkolás főként háton fekve jelentkezik, jó szolgálatot tehet a horkolásgátló pizsama, melynek hátulján, egy zsebbe teniszlabdát rejtünk, így kényszerítve folyamatos hason, illetve oldalfekvésre a horkoló hálótársat.

A panaszokat sok esetben már egyéb kezelések nélkül is jelentősen csökkenthetjük, ha változtatunk életmódunkon. A túlsúly és a dohányzás egyaránt hajlamosító tényező, a túlzott alkohol fogyasztás szintén közrejátszhat a horkolás megjelenésében.

CPAP terápia

Amennyiben a horkolás alvás alatti légzéskimaradással párosul, alvási apnoe betegségről beszélünk. Ennek első és legjellemzőbb jele, hogy a hálótárs hosszabb csend után hirtelen, nagy levegőt vesz, a lélegzetvételt pedig hangosabb, hörgésszerű hang is kísérheti.

Az alvási apnoe leggyakoribb kezelési módja az ún. pozitív nyomású légsínterápia, vagy CPAP terápia. A kezelés lényege, hogy jól záródó és a beteg által jól tolerálható, speciális anyagból készült orrmaszk vagy orr-száj maszk segítségével folyamatos pozitív levegőnyomást biztosít a felsőlégutakon keresztül a tüdő felé, így segítve a szabad és akadálymentes légzést alvás alatt.

Műtét

A műtéti beavatkozás során a horkolást okozó vagy súlyosbító anatómiai okok szüntethetők meg. Ez betegenként eltérő lehet: többek közt orrpolip, orrsövény ferdülés, de a krónikus orrnyálkahártya gyulladás, vagy megnagyobbodott orrmandula, a lágyszájpad renyhesége, a nyelvcsap anatómiai eltérése is okozhat horkolást.

Kalóriaégető horkolás?

Azok, akik horkolnak, több kalóriát égetnek a nappali szunyókálások során, mint azok, akik csöndben átalusszák az éjszakát. A jelenség azonban egyáltalán nem hasznos - az állhat mögötte, hogy a horkoló, alvási apnoéban szenvedők kevesebbet alszanak, ezáltal több kalóriát égetnek, illetve a levegővételért való küzdelem is kalóriaégető hatású.

Túlsúly és alvási apnoe

(Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Springmed - Dr. Zoller Rezső
JóAlvás Központ - Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus és Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.