A nátha és az influenza hatékony megelőzése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

Noha a neve mást sugall, a megfázást valójában nem a hideg okozza. Fertőző betegségről van szó, amelyet bizonyos vírusok okoznak a szervezetbe jutva, ha ott az immunrendszer nem győzi le őket. Mindazonáltal a nedves és hideg időjárás erős megterhelést jelent az immunrendszer számára, így ebben az időszakban a szervezet fogékonyabb a vírusfertőzésekre, így a náthára és influenzára.

Ez is érdekelheti Influenza vagy egyszerű nátha?

Mit tehetünk a kockázat csökkentése érdekében?

Az influenza ellen alapvetően védőoltással védekezhetünk a leghatékonyabban, emellett ajánlott betartani a megfázás megelőzésére vonatkozó tanácsokat is.

A megfázás megelőzéséért alapvetően két dolgot tehetünk:

  • Igyekezzünk elkerülni a megfázást okozó vírusokkal való kontaktust!

  • Erősítsük immunrendszerünket!

Védekezzünk a megfertőződés ellen

A legjobb az lenne, ha nem kerülnénk kapcsolatba a náthát, megfázást vagy influenzát okozó vírusokkal, ám ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen. A közlekedési eszközökön, kávézókban, bevásárlóközpontokban, munkahelyen, iskolákban, óvodákban, bölcsődékben, tehát ahol sok ember megfordul, zárt terekben nagyobb a kockázata a vírusokkal való megfertőződésnek. A kórokozók köhögés, tüsszentés útján kerülnek a levegőbe és terjednek emberről emberre. Emellett a tárgyak felületén is képesek megtapadni és azok megérintésével a kézre, a szájba, orrba bekerülni. Könnyen megfertőződhet a kilincseknek, a közlekedési eszközök kapaszkodóinak érintésével, de úgy is, ha kezet ráz valakivel.

Akinek erős az immunrendszere, az is elkaphatja másoktól a náthát vagy az influenzát. Ezért fontos szerepe van a higiéniának, mindenekelőtt a kézmosásnak, amelyre ezen betegségek megelőzése érdekében ősszel és télen különösen nagy hangsúlyt kell fektetni. A higiéniás szabályok betartása egyéb kórokozók veszélye miatt is természetesen egész évben fontos, ám a nátha és influenzavírusok fő szezonja a hidegebb hónapokra tehető (októbertől áprilisig), mivel a hűvös, nyirkos, párás környezet jelenti a legkedvezőbb feltételeket ezen kórokozók szaporodásához. A megfertőződés azonban az év bármely szakában bekövetkezhet.

Ha olyan személlyel érintkezett, aki fertőzött, vagy bármilyen formában kapcsolatba kerülhetett a kórokozókkal, például tömegközlekedési eszközön utazott, minél gyakrabban mosson kezet vízzel és szappannal! A rendszeres és alapos szappanos kézmosás - beleértve minden hazaérkezéskor, étkezések előtt és mosdóhasználat után - elengedhetetlen! Ugyanez vonatkozik a gyerekekre is, akiknek már egészen kicsi korban tanítsuk meg a helyes kézmosás technikáját és szabályait!

A higiéniás intézkedések ellenére is nap mint nap kapcsolatba kerülünk baktériumokkal és vírusokkal, amelyekkel szemben erős immunrendszer nélkül szervezetünk védtelen lenne. Vannak kórokozók, amelyekkel szemben a legerősebb immunrendszer sem jelent védelmet, ám a legtöbbjükkel szemben képes felvenni a harcot.

Hogyan erősíthető az immunrendszer?

Minél egészségesebb az immunrendszer, annál könnyebben kivédheti a kórokozók támadásait, ezért a megelőzés másik kulcsa az immunrendszer erősítése.

Ennek érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozásra és a tartós stressz elkerülésére. A szabadban, friss levegőn való mozgás, a rendszeres testedzés pozitív hatásairól sem szabad elfeledkeznünk, amely azáltal tartja fitten immunrendszerünket, hogy serkenti a vérkeringést és stresszoldó hatású! Sportolás után öltözzünk át és ne menjünk ki a hidegbe, különben könnyen megfázhatunk!

Hideg időben öltözzünk rétegesen, de igyekezzünk elkerülni a kimelegedést és izzadást, mert a hidegben így nagyon gyorsan meg lehet fázni. A mérsékelt intenzitású, állóképesség javító sportágak, amilyen a gyaloglás, futás, úszás, támogatják leginkább az immunrendszert. Úszás után alaposan törölközzünk meg, szárítsuk meg hajunkat, jól öltözzünk fel, és vegyünk fel feltétlenül sapkát, sálat is, mielőtt az utcára lépnénk! A túlzásba vitt, megerőltető sportolás viszont már gyengíti az immunrendszert! Megfázva vagy influenzásan tilos sportolni!

A tartós stressz rontja az ellenálló képességet, ezért mindig szakítson időt a pihenésre, kikapcsolódásra, lazításra, stresszoldásra.

A rendszeres, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás erősítheti az immunrendszert. Aki hosszabb távon rosszul alszik, annak tartósan gyengül az ellenálló képessége. Az alvásigényünk egyénenként változó, átlagosan napi 7-9 óra alvásra van szükségünk éjszakánként. Ha alvásproblémái vannak, mielőbb kérjen orvosi segítséget!

Az egészséges, változatos étrend fontos tápanyagokat szolgáltat az immunrendszer számára, így támogatva az ellenálló képességet. Az megfázást okozó vírusokkal szembeni küzdelemhez az immunrendszernek szüksége van vitaminokra (főként C- és D-vitaminra), ásványi anyagokra és másodlagos növényi anyagokra. Ezeket helyesen összeállított étrenddel pótolhatjuk.

  • A sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztása elsősorban C-vitamint szolgáltat, ami azáltal fokozza a szervezet ellenálló képességét, hogy növeli az immunrendszer részét képező fehérvérsejtek számát és fokozza működésüket.

  • Sokkal hatékonyabb, ha a szükséges vitaminokat természetes formában juttatja szervezetébe, mintha vitaminkészítményeket, étrend-kiegészítőket szedne. Változatos, kiegyensúlyozott étrend mellett táplálékkiegészítők szedésére nincs szükség a megfázás megelőzéshez. A C-vitamin természetes formában hozzáférhető például brokkoli, narancs, paprika, petrezselyem, alma stb. formájában.

  • A brokkoliban cink is található, ami szintén szerepet játszik a megfázás megelőzésben, aktiválja a falósejteket és támogatja az antitestek termelését.

  • A béta-karotin, a C- és az E-vitamin antioxidánsok, amelyek a szabad gyökökkel szemben védik a szervezetet, és ezáltal erősítik az immunrendszert. Az egyik legfontosabb béta-karotin-forrás a sárgarépa, E-vitamin pedig megtalálható többek között a növényi olajokban, a mandulában, a mogyoróban. A mandula tartalmaz B2-vitamint is, mely szintén szerepet játszik a kórokozókkal szembeni védelemben.

  • A másodlagos anyagcseretermékek bioaktív anyagok, melyeket nem sorolnak ugyan a tápanyagok közé, mégis számos egészségtámogató hatással rendelkeznek, ilyen például a fokhagymában lévő allicin, amely megköti a szabad gyököket, így a szervezetben a sejtmembránokat védi a károsodástól.

  • A D-vitamin központi szerepet tölt be az immunrendszer aktivizálásában és szabályozásában, ugyanakkor az is feladata, hogy gondoskodjon róla, hogy az immunrendszer aktivitása ne forduljon a saját szervezet ellen. Ez a vitamin a természetes ölő T-sejtek (NKT-sejt) képződéséhez is szükséges, mely sejtek döntő szerepet játszanak számos betegséggel szembeni küzdelemben, illetve az immunválasz modulálásában is. D-vitamin hiányában nem termelődik elegendő NKT-sejt. A szervezet megfelelő D-vitamin-ellátottsága érdekében elegendő időt kell a természetes napfényen tölteni. Élelmiszereink közül a halak, a tej és tejtermékek, valamint a vargányagomba és a tojássárgája tartalmazza. Orvosi rendelvényre szükség lehet ősztől tavaszig D-vitamin-készítmények szedésére.

  • Az ideg- és izomanyagcserében központi feladatot ellátó kálium megtalálható például a brokkoliban és az almában.

  • A falósejtek (makrofágok) csak a szervezet megfelelő vasellátottsága mellett tudják felvenni a harcot a kórokozókkal. A jód az anyagcsere-folyamatokhoz szükséges létfontosságú nyomelem. A szelén a szabad gyökök lebontását végző enzimeket támogatja.

  • Ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra is!

Ha el akarja kerülni a megfázást, ne dohányozzon és mondjon le az alkoholfogyasztásról. A nikotin és az alkohol ugyanis gyengítik az immunrendszert.

Lásd még Mit tehetünk az immunrendszerünkért?

Influenza elleni védőoltás

Az influenzát az influenzavírus okozza. Az influenza elkerülése érdekében ajánlott lehetőleg októberben vagy novemberben beadatni a védőoltást influenza ellen, azonban még a járvány idején sem késett el teljesen, de számolni kell azzal, hogy a védettség kialakulásához szükség van 2-3 hétre.

Elsősorban a 60 év fölöttieknek és a krónikus betegségekben szenvedőknek ajánlott a védőoltás. Mivel az influenza szövődménye bakteriális tüdőgyulladás is lehet, a tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni vakcina beadatása is megfontolandó!

A náthát többféle légúti vírus okozza, ez ellen védőoltás nincs. Az influenza elleni védőoltás a megfázás ellen tehát nem nyújt védelmet. Több mint 200 különböző vírustípus van, amely megfázást képes okozni, ezért nem tudnak ellene védőoltást kifejleszteni.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
lifeline.de,
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Meghűlés, megfázás, nátha - Mit is jelent?

Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Megfázás
A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Ezért gyermekek, idősek és valamilyen alapbetegségben szenvedők esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! Az egyébként egészséges felnőttek esetében pedig akkor kell orvoshoz fordulni, ha néhány napon belül nem szűnnek a tünetek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Olasz Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.