Legionella - A légiós baktérium

szerző: Dr. Nagy László, infektológus - WEBBeteg
frissítve:

Megisszuk, fürdünk benne, mégsem betegszünk meg. Ha azonban a vízpermetet belélegezzük, akár bele is halhatunk a Legionella baktérium által okozott kórba. Mi mindent érdemes tudni a legionellosisról?

A Legionella vízszerető baktérium, mindenhol előfordul ahol pangó meleg víz van. A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccflaskák.

A Legionella baktérium

A Legionellák nemzetségének több mint 30 faját ismerjük, de a klinikai fertőzések java részét (90 százalék) a L. pneumophila okozza. A fertőzéseknek klinikailag és epidemiológiailag két formája van: az atípusos Legionella-pneumónia (legionárius betegség) és a Pontiac-láz (amely nem jár tüdőérintettséggel).
Olvasói kérdés Ha a munkahelyemen fertőződtem meg, jár a 100%-os táppénz?

A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák, emberről emberre történő terjedése nem bizonyított.

Mindaddig nem jelent veszélyt számunkra, amíg a tüdőbe nem jut. Ha porlasztott formában belélegezzük, a léghólyagocskákig jutva atípusos tüdőgyulladást okozhat.

Bővebben Tüdőgyulladás - Ön ismeri a tüneteket?

Melyek a Legionella-fertőzés tünetei?

A betegség az esetek döntő többségében enyhe lefolyású, észre sem vehető. Nincs olyan egyéni jellege, amely könnyűvé tenné a felismerését. Enyhe változata, amely lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal jár, többnyire spontán rendeződik.

Súlyosabb esetben a tüdőgyulladás mellé tudatzavar, hasmenés is társul, a beteg aluszékony lesz, száraz köhögés gyötri, amelyhez társulhat nehézlégzés is.

A fertőzés megállapításának módjai

A Legionella baktériumot háromféleképpen lehet kimutatni:

  • vérből,
  • légúti váladékból,
  • vizeletből.

A vizeletből egy gyors diagnosztikai teszt segítségével kapunk eredményt. A vizelet felszívódik a pálcára, majd azt a tesztbe helyezik. Ennek szűrőpapírján ellenanyag található, ami felszívja az antigént. Az előhívás körülbelül 15 percig tart. Ha két csík jelenik meg, akkor az eredmény pozitív. A légúti váladék is árulkodik a baktérium jelenlétéről, de a fertőzés alig 10 mikroliter vérsavóból is kimutatható.

Új jogszabály lépett életbe a Legionella-fertőzés megelőzéséért
Hazánkban mindeddig nem volt szabályozva a Legionella baktérium kötelező szűrése az intézmények számára. Ezen változtat az Emberi Erőforrások Minisztériumának 49/2015. (IX.6.) rendelete, amelyet a Magyar Közlöny 2015. november 6-i számában tettek közzé.

A rendelet 2016. február 4-én lépett hatályba. A rendelet szerint a fokozott kockázatot jelentő közegekben (pl. egészségügyi és szociális létesítményekben, kereskedelmi szálláshelyeken, közfürdőkben a 30 °C-nál melegebb, vízpermetet képző medencék esetén, nedves hűtőtornyokban) kötelező rendszeres vizsgálatokat, mintavételeket végezni a Legionella kiszűrése érdekében.

Bővebben Az Országos Közegészségügyi Központ 2016. január 16-án adta ki a módszertani útmutatóját a kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról.

A legionellosist nem lehet megelőzni!

1998 óta, kötelezően bejelentendő fertőző betegség hazánkban a legionellosis, ennek ellenére nagyjából ötször-hatszor annyi a valódi beteg, mint a bejelentett. Mivel a fertőzés ellen nincs ellenszer, ezért nagyon fontosak azok a lépések, melyeket a Legionella terjedésének elkerülése érdekében lehet tenni:

  • a klímaberendezések folyamatos ellenőrzése, mert azok komoly járványokat okozhatnak. 1976-ban, egy veterán legionárius gyűlésen 182 ember betegedett meg, 29-en meghaltak, mert a szállodai légkondicionáló párásítójában megtelepedett a Legionella baktérium.
  • a nagy kiterjedésű vízrendszerrel rendelkező intézmények, létesítmények esetén (pl. közfürdők, nedves hűtőtornyok, kórházak, szociális intézmények) fontos a vízrendszer rendszeres ellenőrzése.

Bővebben A klímaberendezések hatásai az egészségünkre

Nagy kockázatú közegnek tekinthető minden olyan intézmény, ahol 20-50 °C hőmérsékletű víz van, amely a használat során vízpermetté alakulhat át, illetve azok a vízrendszerek, ahol fennáll a pangás lehetősége.

Úgy tűnik, pusztán szerencse kérdése, ki betegszik meg a Legionella baktériumtól, azonban a 2016. február 4-én hatályba lépett szabályozás által jelentősen csökkenthető a légiós betegség kialakulásának kockázata hazánkban is.

Kezelhető a legionellosis?

A kórokozók sajátos tulajdonságait szem előtt tartva, a megfelelően megválasztott antibiotikumok segítségével a bakteriális eredetű atípusos pneumóniák eredményesen kezelhetők. Súlyos esetekben a legionellosis terápiáját leginkább az egyén immunológiai állapota befolyásolja, valamint az, hogy időben megkezdik-e a gyógykezelést. 2-3 hetes kezeléssel azonban elérhető a teljes gyógyulás.

WEBBeteg logo

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Nagy László, infektológus

Cikkajánló

A tüdőgyulladás és tünetei

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás (pneumonia) napjainkban is súlyos betegség, intenzív osztályos elhelyezést igénylő esetekben halálozási rátája eléri a 20-30 százalékot. A gyerekek, idősek és legyengült immunrendszerű betegekre különösen veszélyes, de lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.