Mit árul el a köhögés jellege?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg összeállítás
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A köhögés a szervezet normális reakciója, ami a légutak tisztítását szolgálja. Ha azonban a köhögés hosszabb ideig fennáll, akkor még enyhébb panaszok esetén is ki kell vizsgálni az okát. Az okok meghatározásához az egyik legtöbb információt a köhögés jellemzőinek ismerete nyújtja.

Köhögés - A téma cikkei

6/1 A köhögés lehetséges okai
6/2 Mit árul el a köhögés jellege?
6/3 A száraz köhögés okai és kezelése
6/4 A hurutos köhögés és kezelése
6/5 Az elhúzódó (krónikus) köhögés okai
6/6 Köhögéscsillapítás gyermekeknél

A köhögés nem betegség, hanem egy tünet. Oka ezért igen sokrétű lehet: lehet tüdőeredetű, a szív, a gyomor megbetegedése, vagy bizonyos gyógyszerek is okozhatják. A betegség diagnosztizálásához számos vizsgálatra lehet szükség, de nagyon sokat segít, ha orvoshoz fordulás előtt átgondoljuk, milyen jellegű a köhögésünk. Például:

  • jellemző-e rá, hogy valamilyen napszakban jelentkezik (éjjel, reggelente, vagy egész nap),
  • köthető-e testhelyzethez vagy tevékenységhez (fekvő helyzetben, vagy fizikai tevékenység hatására jelentkezik),
  • mennyi ideje áll fenn (akut köhögés, krónikus köhögés, rohamokban jelentkező),
  • jár-e váladékkal (száraz, vagy hurutos),
  • esetleg felfedezhető-e benne vér, vagy
  • milyen egyéb panaszok társulnak hozzá (pl. nehézlégzés, jellegzetes hang, fájdalom).

Különböző köhögéstípusok

A köhögést a következő csoportokra lehet felosztani:

Nyákos, hurutos köhögés

A hurutos (produktív) köhögés leggyakoribb oka a megfázás és ennek bakteriális felülfertőződése, a bakteriális tüdőgyulladás, a krónikus bronchitis vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség. Az asztma is gyakran okoz fokozott nyáktermelést, a felköhögött váladék ebben az esetben üvegszerűen tiszta és többnyire folyékony, míg fertőzés esetén sárgás vagy zöldes és többnyire sűrű. Váladékkal járó köhögés esetén fontos a bőséges folyadékfogyasztás, köhögéscsillapítók helyett pedig a nyákoldó készítmények alkalmazása ajánlott. Bakteriális fertőzés gyanúja esetén forduljon orvoshoz, antibiotikumterápiára is szükség lehet.

Bővebben A hurutos köhögés és kezelése

Száraz köhögés

Száraz (nem produktív), azaz váladékkal nem járó köhögést leggyakrabban vírusos fertőzés okoz, amelyek között lehet néhány napig tartó torokgyulladás, de légcsőgyulladás, vírusos tüdőgyulladás tünete is lehet. A köhögés sok esetben kaparó érzéssel jár. Kiválthatja gyógyszermellékhatás, vagy a légutakba kerülő irritáló anyag (por, vegyszer gőze) is. Tartós vagy visszatérő száraz köhögéssel járhat például a reflux (főleg étkezés után, fekvő testhelyzetben), a szívelégtelenség (fizikai aktivitás hatására), rohamszerű megjelenés esetén az asztma, de több más, ritkábban előforduló kórkép is.

Allergének is sok esetben okoznak köhögést, ez az allergén típusától is függ: ha szezonálisan van csak jelen az allergén (pollenek), akkor maga a köhögés is lehet szezonális; ha az allergén elhúzódóan van jelen (pl. poratka), akkor a köhögés is elhúzódóvá válhat.

Bővebben Száraz köhögés okai és kezelése

Véres köhögés

A vérzéssel járó köhögés hátterében a következő okok állhatnak: tüdőembólia, tuberkulózis vagy tüdőrák. Ritka esetben véralvadási zavarok vagy vérzékenység is lehet a köhögés oka. Ha a felköhögött váladékban véres elszíneződést lát, mindenképp forduljon orvoshoz.

Bővebben Mi okozhat véres köpetet?

Ingerköhögés

A tüdő akut ingerlése porszemcsék, pollenek vagy más idegen részecskék által reflexes köhögéshez vezethet. Azonban néhány gyógyszer, így például az ACE-gátlók is okozhatnak ingerköhögést, e mellékhatásról tájékoztatni kell a kezelőorvost, aki szükség esetén módosítja a terápiát. Néhány esetben az ingerköhögés egy kisebb tüdőembólia egyetlen tünete.

Dohányosok köhögése

A dohányosok gyakran nem veszik komolyan a köhögést és a légszomjat. Az állandó köhögés, köhécselés azonban már a krónikus tüdőbetegség figyelmeztető jele, ami mielőbbi orvosi ellátást igényel. A dohányos köhögést komolyan kell venni

Az akut köhögések

Az akut, néhány napig tartó köhögés egyik leggyakoribb oka a fertőzés, majd a fertőzés gyógyulásával a köhögés megszűnik. Felső és alsó légúti fertőzések egyaránt okozhatnak köhögést.

A garatgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, mandulagyulladás a váladék lecsorgása és ingerlő hatása révén vált ki köhögést. Az alsó légutakban az ott kialakuló gyulladás (hörgőgyulladás, tüdőgyulladás) váltja ki a ("mélyről jövő") köhögési ingert.

Akut köhögés jelentkezik irritánsok (pl. vegyszerek) rövid ideig tartó hatására, vagy allergiás eredet esetén az allergénnel való találkozás idején.

A légzőszervi sérülések, a légmell és az embólia szintén akut száraz, igen fájdalmas köhögést okozhatnak.

A tartós vagy krónikus köhögés

A tartós, elhúzódó vagy visszatérő köhögés egyik oka a már említett allergia, a rhinitis allergica (szénanátha) az esetek mintegy 25 százalékában asztmává alakul. Az asztma jellegzetes hangjelenséggel járó köhögéssel társul, sípolás, légszomj, mellkasi nehézség kísérheti. A kiváltó okokat illetően allergének játszhatnak szerepet, de az asztmának olyan típusa is van, mely nem allergiás eredetű, kiváltó oka lehet fizikai terhelés, stressz, hideg levegő.

Vírusos bronchitis (hörgőgyulladás), másodlagos bakteriális bronchitis is okozhat tartós köhögést. A tüdőgyulladás atípusos esetben kevésbé súlyos, ám nehezen gyógyuló tünetekkel jár, köztük a köhögéssel.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) szintén jellemzően tartós vagy visszatérő köhögést okoz, ennek egyik formája a bronchitises, másik formája az emfizémás típus, de éles átmenet nincs a két forma között, a tünetek kombinálódása szokott jellemző lenni.

A COPD főbb tünetei
  • Érdes, időnként "húzós" (spasztikus) légzés.
  • Gyakori köhögés, kezdetben főleg ébredés után, később egész nap.
  • Fokozott nyáktermelés, bő köpetürítés.
  • Légszomj, zihálás, különösen fizikai aktivitás, sportolás közben.
  • Gyakori légúti fertőzések
  • Mellkasi szorító érzés (kevésbé erős és ijesztő, mint a szív rossz vérellátása során jelentkező mellkasi fájdalom).

Részletesen a COPD tüneteiről | Hörghurut, COPD teszt titöltése

A ritkábban előforduló okok közé tartoznak a jellemzően elhúzódó köhögést okozó kórokozók, mint a tuberculosis (tbc, gümőkór) kórokozói és az atípusos tüdőgyulladást okozó Mycoplasma pneumoniae és Chlamydiák, valamint a pertussis (szamárköhögés) kórokozója. Vannak olyan gennyes tüdőfolyamatok, melyek szintén krónikus köhögést okoznak, ide tartozik a cisztás fibrózis. Disszeminált tüdőbetegségek is állhatnak a tartós köhögés hátterében, ilyen például a sarcoidosis vagy a fibrotizáló alveolitis.

Térfoglaló folyamatok, úgymint nagyobb nyirokcsomó, nagyobb csecsemőmirigy, tüdőrák vagy mellüregi daganat is okozhat visszatérő köhögést. Gondolni kell a tartósan jelen lévő idegen test, vagy az állandó irritáció lehetőségére is a tartós köhögés okának diagnosztizálása során.

Bővebben Mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében?

Napszakokhoz és helyzetekhez kötött köhögés

Figyelje meg azt is, hogy köhögése egyenletes-e, esetleg rohamokban jelentkezik, illetve milyen napszakokban jellemző.

  • Tipikusan reggel jelentkezik a köhögés például a fent említett COPD, hörgőtágulat esetén.
  • Napközben, sokszor munkavégzéshez kapcsolódóan erősödik fel a pszichés eredetű köhögés.
  • Ha étkezések után alakul ki, az utalhat refluxra csakúgy, mint a fekvő testhelyzetben (rendszerint éjszaka) jelentkező köhögés.
  • Éjszakai köhögést okozhat a fertőzések által kiváltott torok- vagy legcsőváladék visszacsorgása is. A gyermekek súlyos betegségének számító krupp szintén éjszakai rohamokban jelentkező, ugató köhögéssel jár.

Tovább Mit jelez, ha egy bizonyos napszakban köhögünk?

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
B. M. szakfordító; NetDoktor.de
Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.