A megfázás lehetséges szövődményei

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

Egy egyszerű megfázással az ember nem szalad a háziorvoshoz, de ha a tünetek kb. négy nap alatt nem enyhülnek, mindenképp ajánlott az orvosi kontroll, mert komoly szövődmények léphetnek fel.

A megfázás enyhítésére elég a meleg tea, a vitaminok, az inhalálás és a pihenés, de ha valamilyen szövődmény lép fel, akkor antibiotikumos kezelésre lesz szüksége a betegnek. Több betegséggel is számolhatunk: arcüreggyulladás, asztmás roham, hörghurut vagy fülgyulladás.

Hörghurut (alsó légúti gyulladás)

Hörghurut a dohányosoknál gyakrabban fordul elő. Ilyenkor a köhögés mellett, a hörgő falán és a légcsövön lévő mirigyek sűrű, ragadós nyálkát termelnek, amely köpet formájában távozik a szervezetből. A köhögés erősödik a por, a cigarettafüst, a hirtelen hőmérsékletváltozás és a hideg levegő hatására. Kezeléséhez hurutoldó, lázcsillapító gyógyszerek, szükség esetén antibiotikum szükséges.

Torokfájás: garatgyulladás és mandulagyulladás

A meghűlés egyik legjellemzőbb következménye a torokfájás, amit okozhat torokgyulladás/garatgyulladás, illetve a mandulagyulladás. A fájdalom sokszor nyelési nehézséggel társul. Bizonyos esetekben másodlagos bakteriális fertőzés léphet fel, ilyenkor az orvos torokkenetet vehet a pontos diagnózis felállításához.

Arcüreggyulladás (orrmelléküreg-gyulladás) megfázás után

Ha a betegség későbbi szakaszában gennyes orrváladékozást és intenzív arcfájdalmat tapasztal, illetve a köhögés sem akar enyhülni, feltétlenül forduljon orvoshoz, mert a tünetek alapján arcüreggyulladása is lehet. Kezdetben a nátha és az orrmelléküreg-gyulladás tünetei hasonlóak. Ha azonban három-öt nap elteltével a panaszok rosszabbodnak, és több mint tíz napig fennállnak, valószínűleg már orrmelléküreg-gyulladásról van szó.

Az orrmelléküregek gyulladása a nátha, vagy allergia miatti gyulladásnak köszönhető orrmelléküreg-dugulás miatt alakul ki, leggyakrabban az arcüregben és a homloküregben. A kivezető nyílások elzáródása gátolja a nyák normális elfolyását, ami kiváló táptalajt jelent a kórokozók számára.

Az arc- és homloküreggyulladás tünetei a zöld, vagy szürke orrváladék, rosszízű váladékozás a garat felé, arcfájdalom, vagy nyomásérzékenység, enyhe láz. A nem megfelelően kezelt orrmelléküreg-gyulladás akár hónapokig-évekig is elhúzódhat. A terápia alapja az antibiotikum és a dugulás megszüntetése.

Tüdőgyulladás mint szövődmény

A nátha, megfázás és influenza szövődményeként tüdőgyulladás általában bakteriális felülfertőződés következtében alakul ki. A vírusok ugyanis károsítják a hörgők nyálkahártyáját, gyengítik a légzőszervek védekezőképességét, így megkönnyítik a gyulladást okozó baktériumok bejutását a tüdőbe. E szövődményre hívhatja fel a figyelmet a köhögés és köpetürítés, a légszomj, néha a légvételre fokozódó mellkasi fájdalom. Tüdőgyulladás kialakulására hajlamosabbak a gyengébb immunrendszerrel rendelkező krónikus betegek (tüdő-, szívbetegek, cukorbetegek, máj- és vesebetegek, daganatos betegek stb.), az idősek, a terhes nők és a kisgyermekek.

Ritkán, rendkívül súlyos szövődményként vírusos tüdőgyulladás is kialakulhat.

Középfülgyulladás

Megfázás után vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzés eredménye lehet a középfül gyulladása, amely gyermekkorban gyakrabban fordul elő. Fájdalom, láz, halláskárosodás, szédülés, ingerlékenység és általános rosszullét jelzi. A gyulladás a dobhártya perforációjához vezethet, vagyis váladék távozik a fülből. Megfelelő kezelés esetén, a középfülgyulladás enyhe lefolyású, és a perforáció is meggyógyul néhány héten belül.

Asztmás roham megfázás során

A felső légúti fertőzés kiválthat asztmás rohamot. Jellemző tünetei a köhögés, a nehézlégzés, a mellkasi szorítás, a légszomj, és alkalmanként a köpet. A panaszok éjszaka súlyosbodnak. Asztmás roham során a légutak izomrostjai összerándulnak, és akadályozzák a levegő útját.

A megfázás súlyosbíthatja a már meglévő krónikus betegségeket

Aki diabéteszes, asztmás, valamilyen légúti, szív- vagy immunbetegségtől szenved, annak fokozottabban oda kell figyelnie, mert a meghűlés olyan gyakori, hogy nehéz elkerülni a megfertőződést.

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Cikkajánló

Meghűlés, megfázás, nátha - Mit is jelent?

Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Megfázás
A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Ezért gyermekek, idősek és valamilyen alapbetegségben szenvedők esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! Az egyébként egészséges felnőttek esetében pedig akkor kell orvoshoz fordulni, ha néhány napon belül nem szűnnek a tünetek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.