A szájon át történő légzés egészségkárosító hatásai

Medipress
megjelent:

Az allergiások az eldugult légutak miatt gyakran a szájukon veszik a levegőt, ami a szakértők szerint rengeteg fizikai, orvosi és szociális probléma forrása lehet.

Leggyakrabban a fogorvosok veszik észre a szájlégzés első jeleit, és egészségkárosító hatásait. Szerencsére, mivel a fogorvosok előtt nem ismeretlen ez a jelenség, segíthetnek kezelni és megelőzni a szájlégzés újbóli kialakulását.

Az allergiás megbetegedések a felső légutak elzáródását és szájlégzést okozhatnak - nyilatkozta Yosh Jefferson, a mostani kutatás vezetője - Majdnem minden családban akad egy ember, akinek gondjai vannak a szájlégzéssel.

Elváltozások az arcon, fogbetegségek, alvászavar

Idővel a kezeletlen szájlégzéssel élő gyerekeknek súlyosabb problémákkal kell szembenézniük, olyanokkal, mint az abnormális arcizom és fognövekedés, megnyúlt száj, fogínygyulladás és fogszuvasodás. A szájlégzés gyakori velejárója a felszínes alvás is, ami ronthatja az iskolai teljesítményt, és a szervezet növekedési folyamatait is károsíthatja.

A szájlégzés továbbá csökkenti a vér oxigéntartalmát is, ezáltal pedig magas vérnyomást, szívproblémákat, alvási apnoét és más egészségügyi problémákat okozhat - nyilatkozta Dr. Jefferson, majd hozzátette: a szájlégzéssel élő gyerekek általában nem alszanak túl jól, ez pedig ronthatja a koncentrációképességüket és viselkedési problémák kialakulásához vezethet.

A betegség jó eséllyel kezelhető

A szájlégzés kezelésére általában jó esély van, ha a betegséget sikerül korán diagnosztizálni. Időnként már a mandulák eltávolításával is jó eredményeket lehet elérni a kezelésben.

A műtét vagy más orvosi beavatkozás után a betegek energiaszintje megnő, iskolai teljesítményük javul, jobban alszanak és az általános közérzetük is jobb lesz - nyilatkozta Dr. Jefferson.

Légúti betegek és az időjárás

A felsőlégúti megbetegedésekben szenvedők, az asztmások és allergiások panaszait nemcsak a virágpor, fizikai terhelés, vagy váratlanul bekövetkező stressz fokozhatja, sokszor a megemelkedett légszennyezettség, a magas szálló por koncentráció is komoly panaszokat válthat ki.
Légúti betegek és az időjárás

(Forrás: Medipress)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.