Fekélyek kezelése probiotikumokkal

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

A gyomor- és nyombélfekély kellemetlen és fájdalmas elváltozás. Különböző gyógymódokkal kezelik, de a hatás többnyire hagy némi kívánnivalót maga után.

A jelenlegi kutatások szerint az antibiotikumos kezelés csak az esetek 75 százalékában eredményes. A tudósok folyamatosan új kezelési módszerekkel kísérleteznek, jelenleg probiotikumokat - konkrétan bifidobaktériumokat - alkalmaznak a fekélyek kezelésére.

Antibiotikumok és probiotikumok

Antibiotikumok és probiotikumok - Tudta?

A probiotikumok bizonyítottan hasznosak az olyan antibiotikum használat okozta mellékhatások megelőzésére és kezelésére, mint a hasmenés vagy hüvelyi fertőzések.
Antibiotikumok és probiotikumok - Tudta?

A probiotikumok alapvető elemei lehetnének minden olyan kezelésnek, amit baktériumok okozta fertőzésekre alkalmaznak. Különösen hasznosak antibiotikumos kezelés mellett, hiszen az antibiotikumok a káros baktériumokkal együtt elpusztítják a hasznos baktériumokat is.

Az újabb kutatások szerint a probiotikumok segíthetnek a fekélyek kezelésében, de akár önmagukban is képesek arra, hogy megszüntessék a fekélyeket. Az eddigi eredmények alapján bizonyított, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek, illetve orvosolhatóak a különféle emésztőszervrendszeri problémák.

A bifidobaktériumok tesztelése

A bifidobaktériumok egy törzse (CECT 7366) laboratóriumi vizsgálatok során 95 százalékban meggátolta a Helicobacter pylori szaporodását, amely a nyombélfekély kialakulásáért felelős. A bíztató eredmények után a kísérleteket egereken folytatták.

21 napon át kezelték az egerek egy részét a fent említett probiotikummal, és ezeknél az egereknél jelentősen gyengébb volt a fekélyesedés, mint a kontrollcsoportnál. Ez azt a következtetést engedi levonni, hogy a fekélyek kezelésének jövője a probiotikumokban rejlik, nem az antibiotikumokban.

Embereken még ilyen jellegű tesztelés nem történt, ezért továbbra is antibiotikumokkal kezelik a fekélyeket. A kísérletek azonban egyértelművé tették, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztása segíthet a gyomorproblémák megakadályozásában, így a fekélyek kialakulásában is. Ugyanakkor a probiotikumok nem csak az emésztőrendszeri betegségek esetén hatásosak.

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
Nagy Attila, fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.