Probiotikumokkal a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa ellen

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa a gyulladásos bélbetegség két formája. Mindkettő az emésztőrendszer gyulladásával jár, gyakran krónikus, és legyengíti a szervezetet.

Colitis ulcerosa esetén a gyulladás a bélrendszer belső nyálkahártyáján jelentkezik, és csak egy bizonyos területre korlátozódik, mely leggyakrabban a vastagbél vagy végbél. Crohn-betegség esetén a gyulladás gyakran a bélrendszer minden rétegét érinti, és az emésztőrendszer több területén is jelen lehet.

Mindkét betegség esetén nagyon fontos a megfelelő táplálkozásra való odafigyelés, és a probiotikus élelmiszerek is sokat segíthetnek. Konzultáljon orvosával arról, hogy mi a legmegfelelőbb diéta és étrend kiegészítő az Ön helyzetében.

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok
A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.
Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

Okok és tünetek

Noha a colitis ulcerosa és Crohn-betgség okai nem kellőképpen ismertek, mindkét esetben központi szerepet játszik az immunrendszer. Egy vírus vagy baktérium olyan immunválaszt vált ki, mely hatására gyulladásos vagy autoimmun folyamat indul be. Mindkét rendellenesség lehet örökletes is.

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa tünetei hasonlóak, hasi görcsök és fájdalom, gyakori székletürítés vagy (esetenként véres) hasmenés jellemzi. Emellett mindkét állapot rossz étvággyal és súlyvesztéssel jár, mivel az állandó hasmenés gátolja a tápanyagok felszívódását.

Probiotikumok, probiotikus élelmiszerek

A probiotikus élelmiszerek élő baktériumkultúrákat tartalmaznak, melyek hasonlóak a bélrendszerben természetes körülmények között megtalálható baktériumokhoz. Probiotikumok, illetve probiotikus élelmiszerek fogyasztásával biztosítható a bélrendszerben az egyensúly a káros és hasznos baktériumok között. A probiotikus élelmiszerek különösen egészségesek a krónikus hasmenésben szenvedők számára, mert segítenek benépesíteni a bélrendszert a számára hasznos baktériumokkal.

Tudta?

Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja, számuk az emberi sejtek tízszerese. A széklet száraz súlyának 40-60 százalékát is ezen baktériumok adják.

A probiotikus élelmiszerek közé tartoznak az élőkultúrákat tartalmazó tejtermékek, mint a nem pasztőrözött joghurt, író, sajt. Az erjesztett élelmiszerek is tartalmaznak élő kultúrákat. Ezek közé tartozik például a savanyú káposzta vagy a koreai Kimchi, illetve a szójabab erjesztésével készült japán mizo. Ezeket a főzés legvégén kell az ételhez adni, ellenkező esetben az egészséges baktériumok elpusztulnak benne.

Számos tanulmány bizonyította, hogy a probiotikus élelmiszerek segítenek a gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek, hatékonyan csökkentik a tüneteket.

Mellékhatások

A probiotikus élelmiszerek általában teljesen biztonságosak, ám okozhatnak olyan mellékhatást, mint a gázképződés vagy puffadás, illetve kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel. Kérdezze orvosát az Ön számára legmegfelelőbb probiotikumról, illetve arról, ajánlja-e az Ön számára annak fogyasztását.

(WEBBeteg – CS. K.; Forrás: livestrong lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

A Crohn-betegség kezelése - Mi a teendő?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Crohn-betegség
A Crohn-betegség kezelése elsősorban gyógyszeresen történik, bizonyos esetekben azonban műtéti beavatkozásra van szükség. A megfelelő kezelés segítségével a Crohn-betegségben szenvedők képesek a rendes napi életvitelre.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.