A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

A leggyakrabban ajánlott táplálék- kiegészítők (rost, halolaj, Co Q-10, E-vitamin) ugyan segítenek megvédeni a szervezetet az LDL koleszterin káros oxidációjától, ám nem csökkentik a koleszterinszintet.

A probiotikum tartalmú étrend-kiegészítők segítenek helyreállítani az úgynevezett jó baktériumok mennyiségét a belekben. A probiotikumokat leggyakrabban emésztési rendellenességek kezelésére vagy az immunrendszer támogatására alkalmazzák. A legbiztonságosabb kiegészítők közé tartoznak, mert nem jutnak a véráramba és alapvetően nem mérgezőek. A legújabb kutatások szerint azonban még egy fontos egészségügyi előnyük van: csökkentik a koleszterinszintet is.

Kutatások szerint a probiotikumoknak koleszterinszint csökkentő hatása van

A legújabb kutatások szerint a probiotikumok segítik a koleszterinszint csökkentését, ám a kutatás jelenlegi fázisában még nem tudnak pontos dózis-hatás összefüggésről beszámolni. A koleszterincsökkentő probiotikus készítmény még kipróbálási fázisban van, mely azt jelenti, hogy a kísérleti alanyok néhány héten vagy hónapon át szedik azt, mialatt rendszeres vérvizsgálattal követik nyomon a koleszterinszintjüket a dózis és a hatékonyság értékelése céljából.

A kutatások azt sugallják, hogy a bifido baktérium csoport, mely elsősorban a vastagbélben él, felelős a probiotikumok koleszterincsökkentő hatásáért. Tehát, ha szeretné a koleszterinszintjét természetes úton csökkenteni, olyan táplálékot vagy táplálék-kiegészítőt válasszon, mely bifidusz organizmusokat is tartalmaz. Ugyanakkor ne feledje el kikérni orvosa véleményét sem, hiszen csak az ő segítségével fogják tudni kiértékelni, mennyire volt hatásos a választott kúra!

Tovább Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.