Az MRI kimutatja a gyomorfekélyt?

Dr. Laki András
szerző: Dr. Laki András, radiológus - WEBBeteg
frissítve:

A retroperitonealis MRI-vizsgálat kimutatja a gyomorfekélyt? Pontosan mit látnak vagy vizsgálnak vele, és mennyit számít, hogy kérek-e kontrasztanyagot vagy sem? - Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

Dr. Laki András, radiológus válasza

Az MRI vizsgálat (rövidebben MR) nem alkalmas a gyomorfekély kimutatására. Önálló retroperitonealis, azaz a hashártya mögötti területekre célzó MR vizsgálatot nem végeznek.

Hasi MR vizsgálat során a retroperitoneum is vizsgálható, a gyomorfekély azonban nem is retroperitonealis elváltozás. A vizsgálat valódi oka, iránya a kérdésből így számomra nem derült ki.

Mit mutat meg a hasi MR?

A hasi MR nagyon sok betegség és kóros állapot vizsgálatára alkalmas. A teljesség igénye nélkül az alábbi szerveket vizsgálják segítségével:

  • máj,
  • epeutak,
  • hasnyálmirigy,
  • vesék,
  • lép,
  • belek,
  • az említett retroperitoneum sokféle gyulladásos, daganatos és egyéb elváltozása.

A retroperitoneumot sokszor nyirokcsomó-megnagyobbodás irányában vizsgáljuk. Az MR vizsgálat megtervezéséhez azonban fontos tudni, hogy mi is pontosan a kérdés, mi a vizsgálat célja, valószínűleg nem a gyomorfekély az.

Szükséges a kontrasztanyag?

Hasi MR vizsgálatok során általában indokolt az intravénás kontrasztanyag adása, amivel sokkal pontosabban lehet véleményt mondani egyes elváltozásokról. Nem tudom, volna-e oka ódzkodni a kontrasztanyag beadásától. Az MR kontrasztanyagokat biztonságosnak ismerjük, az adásuk esetén például igen ritkák az allergiás reakciók. Gyomorfekély vizsgálatára egyébként leginkább a gyomortükrözés alkalmas.

Dr. Laki András, radiológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Laki András, radiológus

Cikkajánló

Gyomorfekély
A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.