Kialakulhat-e 2-es típusú cukorbetegségből inzulinfüggő diabétesz?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos frissítve:

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség számos közös jellemzővel rendelkezik, a két állapot azonban teljesen különálló, és az egyik nem változik idővel a másikká. Ennek ellenére a 2-es típusú cukorbetegség is elérheti azt a stádiumot, ahol a beteg már inzulinfüggő, azaz egyedül inzulinnal kezelhető a betegsége. Az alábbi cikkben megvizsgáljuk a két cukorbetegség közötti különbséget.

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a 2-es típusú cukorbetegség 1-es típusú diabétesszé alakulhat, ha a beteg inzulint kap. Ez azonban nem igaz, ugyanis a 2-es típusú diabéteszből nem lesz 1-es típusú cukorbetegség, mely utóbbit inzulinfüggő diabétesznek is szokás nevezni, az 1-es típusú cukorbetegek ugyanis kezdettől inzulinkezelésre szorulnak. Míg a 2-es típusú cukorbetegek számára kezdetben általában elegendő a gyógyszeres kezelés vércukorszintjük karbantartására, majd állapotuk súlyosbodása esetén lehet szükségük annak inzulinnal történő kiegészítésére vagy önálló inzulinterápiára, amikor azonban inzulinraktáraik végleg kimerülnek, már számukra is elengedhetetlen az inzulin, vagyis ők is "inzulinfüggőkké" válnak. Lássuk mindezt részletesebben!

Miben különbözik az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség?

Bár a cukorbetegségben szenvedők mind vércukorszint problémával küzdenek, az 1-es és 2-es típus teljesen más rendellenesség, vagyis egész más kiváltó oka van a két típusnak.

Az 1-es típusú cukorbetegség, melyet fiatalkori cukorbetegségnek is neveznek, rendszerint gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik Az 1-es típusú diabétesz tulajdonképpen egy autoimmun betegség, amely azt jelenti, hogy a szervezet megtámadja a saját, egészséges sejtjeit. Ez a folyamat megakadályozza, hogy a hasnyálmirigy inzulint állítson elő. Az inzulin nevű hormon segít a szervezetnek a vércukorszint szabályozásában. Emiatt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek életük végéig mesterséges inzulint kell alkalmazniuk. Az életmódbeli változtatások nem gyógyítják a fiatalkori cukorbetegséget.

A cukorbetegség sokkal gyakoribb formája a 2-es típusú cukorbetegség. Általában felnőttkorban diagnosztizálják. A diabétesz e formájára jellemző, hogy a szervezet inzulintermelése és felhasználása elégtelenné válik. Ebben az esetben először még nem csökken az inzulintermelés, sőt túl magas is a szintje, amit a sejtek nem tudnak megfelelően felhasználni. Tartósan magas vércukorszint és inzulinszint mellett a hasnyálmirigy egy idő után kimerül, ekkor pedig már ebben a betegségben is szükségessé válhat az inzulin pótlása, a beteg tehát "inzulinfüggővé" válik. Az 1-es típusú cukorbetegségtől eltérően az olyan életmódbeli tényezők, mint az inaktivitás vagy elhízás növelik a kialakulásának valószínűségét. Bizonyos esetekben a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit időben elkezdett életmódbeli változtatásokkal (pl. súlycsökkentés, egészséges étrend, rendszeres testmozgás) lehet kontrollálni.

Bővebben Mi a cukorbetegség?

Az inzulin szerepe és szükségessége

Az inzulin az a hormon, amely lehetővé teszi a szervezet számára, hogy az élelmiszerből származó glükóz hasznosulhasson. Ha a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy nem megfelelően reagál arra, a vércukorszint megemelkedik. A vércukorszint azt mutatja meg, mennyi cukor van a vérben.

Mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség kezelhető inzulin injekcióval, ám a 2-es típusú diabétesz kezelése általában szájon át szedhető gyógyszeres terápiával kezdődik.

Válhat-e a 2-es típusú cukorbetegség 1-es típusúvá?

A 2-es típusú cukorbetegség nem tud 1-es típusúvá változni, az azonban előfordulhat, hogy valakinél eredetileg 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak, de később rájönnek, hogy valójában 1-es típusú cukorbeteggel állnak szemben. Ez két esetben fordulhat elő:

  • Mivel a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb, a kezelőorvos kezdetben gondolhatja úgy, hogy a cukorbetegségben szenvedő felnőttnek 2-es típusú diabétesze van. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a beteg túlsúlyos, vagy egyéb kockázati tényezői vannak a betegségre (pl. ülő életmódot folytat, helytelenül táplálkozik).
  • Előfordulhat az is, hogy az 1-es típusú cukorbetegséget azért diagnosztizálják tévesen 2-es típusúnak, mert bár ritkán, de az 1-es típusú cukorbetegség felnőttkorban is kialakulhat.

A cukorbetegség diagnosztizálása céljából általában több alkalommal történik vércukorszint-meghatározás, emellett pedig a hasnyálmirigy inzulinját vagy béta-sejtjeit támadó antitestekre is végezhetnek vizsgálatot. Az antitestek jelenléte általában azt jelenti, hogy 1-es típusú cukorbetegségről van szó.

Inzulinfüggőség

Az 1-es típusú cukorbetegeknek állandóan figyelniük kell az élelmiszerek szénhidráttartalmát, mivel ez alapján adagolják az inzulin mennyiségét. Tehát az 1-es típusú cukorbetegek inzulinfüggők, éppen ezért szokták ezt az állapotot időnként inzulinfüggő cukorbetegségnek is nevezni.

1-es típusú cukorbetegségben a vércukorszint gyakori ellenőrzése és a rendszeres inzulin injekció mellett is jelentkezhet veszélyesen magas vércukorszint. Ugyanakkor az inzulin túladagolása kórosan alacsony vércukorszinthez vezethet, és életveszélyes kómába is kerülhet a beteg. Mindkét eset sürgősségi ellátást igényel. Az inzulinfüggő betegeknél általában van valamilyen gyors felszívódású szénhidrát - legtöbbször cukorka -, hogy elkerüljék a vércukoresést. Ha ismert inzulinos beteget látunk szédülni, verejtékezni, remegni, azonnal itassunk vele cukros vizet! Az 1-es típusú cukorbetegeknek egész életükben inzulinra van szükségük, míg a 2-es típusú cukorbetegségnél csak akkor van szükség inzulinra, ha minden egyéb terápia hatástalannak bizonyult.

A 2-es típusú cukorbetegség általában progresszív állapot, így a diabétesz hosszabb távú fennállása bizonyos esetekben szükségessé teheti az inzulin állandó és egész életen át tartó használatát. 2-es típusú cukorbetegség esetén az inzulint más gyógyszerekkel kombinálva is alkalmazzák a vércukorszint szabályozására.

Dióhéjban a két leggyakoribb diabéteszről

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség olyan, egymástól különböző állapotok, melyek nem fejlődnek egymásba. Mindazonáltal az inzulin bármelyik típus kezelésére alkalmazható, és amíg az 1-es típusú cukorbetegség esetén ez az egyetlen kezelési módszer, 2-es típusnál is alkalmazható az előrehaladottabb állapotban, amikor minden más terápiás módszer hatástalan.

Mindkét típusú cukorbetegség kezdődhet enyhe tünetekkel, azonban a nem kezelt diabétesz hosszú távú komplikációkat okoz, és akár életveszélyes is lehet.

Az 1-es típusú cukorbetegség első tünetei közé tartozik a fokozott szomjúságérzet, a fokozott nappali és éjszakai vizelés, valamint a megmagyarázhatatlan súlycsökkenés. Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, ellenőriztesse vércukorszintjét! Ez különösen fontos, ha volt már a családban cukorbeteg! A 2-es típusú cukorbetegséget néma gyilkosnak is hívják, gyakran semmilyen tünettel nem jár, ezért létfontosságú a szűrővizsgálatokon való rendszeres megjelenés.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Can type 2 diabetes become type 1 diabetes? (Medical News Today)
Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg összeállítás - Dr. Fövényi József, Dr. Laczkó Andrea, Dr. Brasnyó Pál
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.