A kellemetlen szagok elkerülhetőek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Az inkontinenciatermékek és különböző személyes stratégiák segítségével elkerülheti a kellemetlen szagokat és az ebből adódó zavart.

Minél kevesebb szaga van a vizeletének, annál kevésbé kell a szivárgás szaga miatt aggódnia, ha inkontinenciában szenved.

Lépések, melyek csökkenthetik a szagot:

Inkontinencia - Diszkrét megoldások

A vizelettartási zavart, ha lehet, még kellemetlenebbé teszi a társadalmi megítélése, a vele járó szégyen. Míg pl. egy érszűkület akár társasági téma lehet, az érintettek mindent megtesznek ennek eltitkolására. A különböző betétek ebben segíthetnek.

Diszkrét megoldások
  • Fogyasszon elegendő folyadékot! – Az inkontinenciával küzdő emberek hajlamosak kevesebb folyadékot fogyasztani, amitől viszont a vizelet bekoncentrálódik, és szaga erős lesz. Napi hat-nyolc pohár víz fogyasztása hígítja a vizeletet és csökkenti annak kellemetlen szagát.

  • Az esetleges fertőzések meglétének kiderítésére vizsgáltassa ki magát! – A húgyhólyag- és húgyúti fertőzések gyakoriak az inkontinenciában szenvedők körében, ami okozhat kellemetlen szagot a vizeletben.

  • Változtasson az étrendjén! - A kávé és bizonyos ételek, mint a spárga, jellegzetes, kellemetlen szagot adhatnak a vizeletnek. Hagyja ki étrendjéből a kellemetlen szagokat okozó ételeket!

  • Igyon áfonyalevet! – Az áfonyalé növeli a vizelet savasságát, ami természetes módon csökkenti annak szagát.
  • Szedjen C-vitamint! – A C-vitamin szagtalanítja a vizeletet, de kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel.

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

A vizelési napló letöltése

Kérdezze erről orvosát, mielőtt elkezdi szedni a C-vitamin tablettát, és ne helyettesítse azt citrusfélékkel vagy citrusos gyümölcslevekkel, mivel azok hólyagirritációt és kellemetlen szagokat okozhatnak.

A kellemetlen szagok kontrollálásának egyéb módjai

Amennyiben még mindig kellemetlen vizeletszagot érez a környezetében, a következő módszerekkel megszabadulhat a szagtól:

Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
  • Tartsa magát tisztán! – Kövesse a higiéniai alapszabályokat, és tartsa magát tisztán. Naponta cserélje az alsóneműt (ha kell, többször is), és minden inkontinenciás epizód után alaposan mossa meg magát!

  • Használjon szagcsökkentő inkontinencia termékeket! – Amennyiben felnőtt pelenkát, vagy inkontinencia betétet használ, olvassa el a csomagoláson, hogy a termék tartalmaz-e szagcsökkentő anyagokat.

  • Mossa el a vizeletgyűjtésre szolgáló eszközöket alaposan! – Fertőtlenítse az újrahasznosítható alkatrészeket a kereskedelmi forgalomban kapható fertőtlenítőkkel, vagy készítsen két rész vízből, egy rész ecetből álló tisztító oldatot.

  • Mossa a lepedőt és a ruházatát gyakran! – Használjon ecetet vagy szódabikarbónát, mivel mindkét termék hatékonyan távolítja el a szagokat a szövetből. Fontos azonban, hogy ne használja a kettőt egyszerre. Amennyiben ecetet használ, állítsa a mosógépet extra öblítés programra. A vizelettel szennyezett ruhát és lepedőt mihamarabb mossa ki, addig pedig légmentesen záródó tartályban tárolja.

  • Használjon légfrissítőt! – Válasszon olyan légfrissítőt, mely megszünteti a szagokat, ahelyett, hogy vastag parfümfelhőbe burkolná a lakást. A potpourri és a füstölő is jó megoldás lehet.

  • Használjon fekete fényt! – Amennyiben a kellemetlen szag továbbra sem múlik a lakásban, világítsa át fekete fénnyel az összes felületet. A vizelet a fekete fény alatt világít, így már tudni fogja, hol takarítson.

Ne feledje, hogy talán nem is észleli lakása vagy testének kellemetlen szagát. Kérjen meg egy megbízható barátot, hogy őszintén mondja el, van-e ilyen jellegű problémája Önnel vagy sem.

Tovább A vizelet- és széklet-inkontinenciáról részletesen

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; everydayhealth
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.