Hiperaktív hólyaggal az ágyban - Tippek a jó alváshoz és szexhez

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Egy hosszú nap után, mikor már éppen álomba szenderülne, egyszer csak valami meleg nedvességet érez a lábai között – valamit, amit nem érzett ötéves kora óta? Nincs egyedül! A hiperaktív hólyagtól szenvedő 18 év felettiek mintegy 16 százalékánál rendszeres az ilyen felkavaró esemény.

Még akkor is, ha időben a fürdőszobába érnek, olyan gyakran kell felébredniük éjszakánként vizelni, hogy képtelenek kipihenni magukat. Általában a vizelet mennyisége csökken és egyre koncetráltabbá válik az éjszaka során, annak érdekében, hogy nyugodtan tudjunk 6-8 órát aludni, anélkül, hogy többször is a mosdóba kellene mennünk.

Sokak szenvednek azonban nocturiától (éjszakai vizelési inger), mely többször is megszakítja az alvási ciklust, ami a beteg kimerültségéhez vezet. Még rosszabb azoknak, akik túl mélyen alszanak, s így nem jutnak időben a fürdőszobáig, s csak a nedves lepedőre ébrednek.

A nyugodt alvás titka

A felkészülés a legfontosabb. Segíthet, ha törülközőn alszik, és az ágy mellé készít egy csomag nedves törlőkendőt, baleset esetére. Mindemellett az alábbi tippek segítenek a balesetek megelőzésében:

Korlátozza a folyadékbevitelt lefekvés előtt! Ha meg tudja állni, ne fogyasszon semmilyen folyadékot este 5 vagy 6 óra után.

Kerülje azokat az ételeket és italokat, melyek irritálják a hólyagot! Ha nem tud lemondani róluk, akkor figyeljen arra, hogy ne a lefekvés előtti órákban fogyassza az alábbiakat:

  • koffein – vízhajtó, és fokozza a vizelet mennyiségét
  • alkohol
  • citrusos gyümölcsök
  • áfonyalé – noha úgy tartják, jót tesz a hólyag egészségének, irritálja a hiperaktív hólyagot
  • fűszeres, curry-s ételek
  • savtartalmú ételek – pl. paradicsom, paradicsomszósz
  • csoki
  • mesterséges édesítőszerek – pl. Aspartam, mely szintén hólyagirritáló

Kétszer is menjen WC-re lefekvés előtt! Vizeljen, majd végezze el a szokásos esti rutint (fogmosás, fürdés, stb). Közvetlenül lefekvés előtt pedig még akkor is, ha nem érez vizelési ingert, próbáljon meg pisilni.

Hiperaktív hólyag és szex

A hiperaktív hólyag másképp is zavart okozhat az ágyban. Nincs semmi, ami kellemetlenebb lenne, mint mikor egy meghitt pillanatban az ember elveszti az irányítást a hólyagja felett – s ez bizony gyakran előfordul a hiperaktív hólyagban szenvedőknél.

A szexuális aktivitás önmagában is irritálja a hólyagot, így előfordulhat vizeletcsepegés közösülés közben. A betegek 15 százaléka számolt be arról, hogy tapasztal inkontinenciát szex közben, s a valós adat minden bizonnyal ennél magasabb.

Egy 2001-es felmérés résztvevőinek körülbelül fele úgy nyilatkozott, hogy a hiperaktív hólyag szindróma kihat a szexuális életére. Egy 2004-ben, inkontinenciától szenvedő nőkkel végzett kérdőív szerint pedig az állapotuk miatt fokozottan csökken a szexuális tevékenységük és a meglévő szexuális életükkel való elégedettségük.

Az inkontinencia

Az intim pillanatokban az ember hozzá van szokva a váladékhoz és nedvességhez, ám a gondolat, hogy ez vizelet is lehet, nyugtalanító és kellemetlen. Általában a női partner tapasztal vizeletcsepegést, és ez az ő számára sokkal kellemetlenebb, mint a partnerének.

Tippek a jobb szex érdekében

Létezik néhány dolog, melynek segítségével elkerülheti, hogy az ilyen kellemetlen balesetek tönkretegyék a meghitt perceket:

  • Beszéljen róla – Először is tudni kell, hogy partnere valószínűleg sokkal több megértést fog tanúsítani, mint gondolná. Még a szexuális aktus előtt hozza fel a témát, ne várja meg, hogy megtörténjen a baleset. Sokkal jobb nyíltan, jó előre közölni a dolgot.

  • Tervezzen – Készítse elő a terepet, akárcsak lefekvés előtt! Csökkentse a folyadékbevitelt, és együttlét előtt kétszer is menjen el a WC-re. Kerülje a hólyagirritáló ételeket és italokat, illetve mondjon le a romantikusan hangzó pohár borról is.
    Ezekkel a módszerekkel sokkal jobban aludhat éjjelente, s a szexuális élete is aktív és kielégítő lehet. Amennyiben úgy érzi, hiperaktív hólyagja komoly problémákat jelent, nem kell csöndben szenvednie, van megoldás! A betegség életmódbeli változtatásokkal, gyógyszerekkel, és sebészi eljárással is gyógyítható!

Az inkontinencia

  • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent

  • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik

  • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

A vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.