Életmódtanácsok vizelet inkontinencia esetén

Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus,
klinikai farmakológus

A vizelet inkontinencia nem mindig előzhető meg, kialakulásának valószínűsége, illetve a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód módosításával.

A téma cikkei
6/1 Mi is az a vizelet inkontinencia?
6/2 A vizelet inkontinencia típusai
6/3 Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
6/4 A vizelet inkontinencia kivizsgálása
6/5 Hogyan kezelhető a vizelet inkontinencia?
6/6 Életmódtanácsok vizelet inkontinencia esetén

A vizeletelcseppenés feláztathatja a bőrt, viszketést, felülfertőződést és kellemetlen szagot eredményezve, ezért fontos, hogy fokozottan figyeljen oda erre a problémára.

Használjon hintőport, testápolót, esetleg intim dezodort. Fontos azonban, hogy ne vigye túlzásba a tisztálkodást se, hiszen a bőrnek van természetes védelme az ilyen külső behatásokkal szemben, és a túl gyakori lemosás, fertőtlenítés megbonthatja ezt a védelmet.

A fokozott higiénia mellett életmódjában - szükség esetén - több változtatás is tanácsos lehet.

  • Táplálkozzon egészségesen!
  • Hagyja abba a dohányzást!
  • Végezzen rendszeresen gáttornát (Kegel-gyakorlatokat)!
  • Kerülje a hólyagot irritáló anyagokat (pl. koffein, citrusok stb.)!
  • Fogyasszon rostdús ételeket a székrekedés kockázatának csökkentése céljából!
  • Mozogjon rendszeresen!

Ha késztetéses inkontinenciája van, vagy jellegzetesen éjszaka jelentkeznek a panaszok, távolítsa el a szőnyegeket, illetve bútorokat a WC-re menetel útvonalából. Megfontolandó éjszakai fények elhelyezése, ezáltal is csökkentve az esések, balesetek kockázatát.

Élet vizelet inkontinenciával

A vizelet inkontinencia népbetegség, amit kezelni kell. Bár vannak más hasonló mechanizmussal kialakuló betegségek (pl. a reflux betegség - mindkét betegség egy csőszakasz zárizomzatának rendellenes működése következtében alakul ki), a vizelet inkontinenciáról a tünetek intim jellege miatt nehéz beszélni. Ne szégyellje felkeresni orvosát a panaszaival!

A vizelet inkontinencia fennállása alatt azonban néhány egyszerű óvintézkedéssel kicsit egyszerűbbé teheti az életét.

  • Mindig legyen Önnél egy váltás tiszta ruha!
  • Fogyasszon társaságban kevesebb folyadékot!
  • Ismeretlen helyen először mindig keresse meg, merre van a mosdó!

A vizelet inkontinencia kezelésére azonban ennél lényegesen jobb megoldások is rendelkezésre állnak. Folyamatosan újabb és újabb kezelések válnak ismertté. Keresse fel orvosát és vegye kézbe az irányítást!

Töltse le! Vizelési napló

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

6/5 Hogyan kezelhető a vizelet inkontinencia? | 6/6 | Következő oldal
Legutóbb frissült: 2018.10.01 20:51
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Az önfeledt nőiességért
Hogyan lehet védeni és helyreállítani a hüvely egészségét? (x)
Hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzéseket, illetve kiújulásukat?
Az inkontinencia gyakori a terhesség alatt, de a megfelelő szokások kialakításával kezelhető. Cikkünkből megtudhatja, hogyan tarthatja kontroll alatt az...
Egyes felmérések szerint minden negyedik nő tapasztal bizonyos mértékű akaratlan vizeletcsepegést, inkontinenciát. A nők 17, míg a férfiak 16 százaléka...
A férfiak körében előforduló vizelet inkontinencia hátterében állhat szervi ok, valamilyen betegség vagy beavatkozás, ugyanakkor fakadhat helytelen életmódbeli...
Az inkontinenciával élők számos módon próbálják eltitkolni a betegségüket, melyekbe beletartozik a jóval kevesebb folyadékfogyasztás, a sötét, bő...
Az inkontinenciatermékek és különböző személyes stratégiák segítségével elkerülheti a kellemetlen szagokat és az ebből adódó zavart.
Majdnem minden ötödik nő, aki vizeleti inkontinenciától szenved, tapasztal széklet inkontinenciát is – állítják kutatók.