6 tipp az inkontinens beteg ápolásához

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta:
Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

Az inkontinens beteg ápolása némi tervezéssel és a megfelelő eszközök alkalmazásával gyorsan és diszkréten végezhető. A legfontosabb, hogy biztosítsa hozzátartozóját arról, hogy feltétel nélkül szereti őt, és segítsen megőrizni a méltóságát. Az inkontinenciával járó kihívások az alábbi ápolási tippek segítségével könnyen legyőzhetők.

1. Kövesse a szakértők tanácsát

Noha ez a tanácsunk egyértelműnek tűnhet, sokan vannak, akik nem fordulnak orvoshoz a problémájukkal a szégyenérzet miatt. Az inkontinenciának számos oka lehet, ezért fontos meggyőződni arról, hogy hozzátartozója követi az orvos utasításait! Lényeges az előírt Kegel-gyakorlatokat vagy egyéb medencefenék tornát végezni, és hasznos lehet az inkontinencia lehetséges okainak naplózása. Ne engedje, hogy a tehetetlenség érzése uralkodjon el a betegen! Segítse őt abban, hogy hatékonyan kezelje az inkontinenciát azáltal, hogy aktívan részt vesz ezekben a tevékenységekben. A nyilvános vizelési balesetektől és a szégyentől való félelem miatt történő bezárkózás szorongáshoz vezethet, ami tovább erősíti a kétségbeesés érzését. A szabadság kulcsa a felkészültség!

2. Próbáljanak ki különféle inkontinencia termékeket, hogy megtalálják a beteg számára legjobbat

A nem megfelelő inkontinencia termék használata frusztráló, rossz tapasztalat lehet az Ön és a beteg számára is. Érdemes ezt átbeszélni a hozzátartozójával, és egy kis időt szánni arra, hogy megtalálják a legmegfelelőbb terméket, mely igazodik a beteg testméretéhez és életmódjához is. Ennek egyik módja a különböző termékek kipróbálása.

A termékválasztás során vegyék figyelembe az alábbi fontos szempontokat:

 • Amikor extra vékony betétet, pelenkanadrágot, fehérnemű pelenkanadrágot, öves pelenkanadrágot, rögzítőnadrágot vagy ágybetétet választ, gondolja át hozzátartozójának aktivitási szintjét. Az aktívabb személyek számára kényelmesebbek azok a termékek, melyek nagyobb szabadságot biztosítanak mozgás során (pl. fehérnemű pelenkanadrág).
 • Válasszon megfelelő méretet. A túl kicsi betét viselése kényelmetlen, míg a túl nagy szivárgást okozhat.
 • Figyeljen a megfelelő nedvszívó képességre. Általában a szárnyakkal ellátott vastag betétek a leghatékonyabbak az éjszakai használathoz.

3. Higiénia és Gondozás – Kötelező termékek a beteg számára

Több olyan termék is van, melyeknek mindig rendelkezésére kell állniuk az inkontinencia kezelésénél. A felkészültség segíti a beteg bizalmát és önbizalmát. Íme, azon termékek listája, melyeket jó beszerezni otthoni használatra és utazáshoz is:

 • Eldobható törlőkendő (gyors tisztításhoz)
 • Extra betétek, alsóneműk, pelenkanadrágok (házi vagy otthoni balesetek esetére)
 • Gyengéd tisztító krémek vagy lemosók (különösen azok számára, akiknél gyakoriak a vizelési balesetek)
 • Extra törölközők
 • Extra nagy lezárható műanyag zacskók (a szennyezett ruhákhoz és/vagy szennyezett betétekhez)

4. Öltözködés inkontinenciával

A nyilvános vizelési baleset gondolata ijesztő lehet, de nem szabad, hogy hozzátartozója emiatt ne hagyja el a házat. Az inkontinencia fehérnemű pelenkanadrágok úgy illeszkednek a testhez, mint a fehérnemű, ezzel is segítenek abban, hogy hozzátartozóját ne feszélyezze a megjelenés akkor sem, ha testhez állóbb ruhát visel. Ezek a termékek lehetővé teszik a beteg számára, hogy a szükséges inkontinencia terméket kedvenc nadrágjával vagy rövidnadrágjával viselje a magabiztos, stílusos megjelenéshez.

Tartson egy extra nadrágot, szoknyát, rövidnadrágot, zoknit, fehérneműt, sőt, cipőt is a kocsiban vagy egy táskában, ha elmennek otthonról. Az ülésekre tehető betegalátét azoknak jelent segítséget, akik utazás vagy ügyintézés során szenvednekvizelési balesetet.

5. Hogyan biztosítsa a legjobb ápolást?

Ha Önnek még új dolog az ápolás, előfordulhat, hogy nem tudja, hol kezdje. Függetlenül attól, hogy az ápolt személy mozgásában korlátozott-e vagy sem, kövesse az alábbi szabályokat:

 • Lassan, nyugodt és barátságos hangon beszéljen az ápolttal
 • A beteget elölről közelítse és érintse meg, soha ne hátulról, és mindig kérjen erre engedélyt
 • Egyszerre csak egy kérdést tegyen fel, és hagyjon időt a válaszra
 • Legyen pozitív és vidám
 • Beszéljen olyan dolgokról, amelyek fontosak a beteg számára.

6. Ne feledkezzen meg az ápolás előnyeiről

Ha Ön, mint gondozó energikus és optimista, az ápolt személy is hajlamosabb lesz jobban érezni magát. Maradjon pozitív, vigyázzon magára, és ne feledje, hogy a hozzáállása nem csak saját magára és hozzátartozójára, de mindenki másra is hatással van, akik részt vesznek a beteg ápolásában.

Azok, akiknek új még az ápolás, gyakran érzik magukat túlterheltnek, de a fentiekben említett tippek enyhíthetik az aggodalmat és segítenek felkészülni minden helyzetre. Mindemellett abban is segítenek, hogy elégedetten nyugtázhassa, hozzátartozója kiváló gondoskodásban részesül.

Bővebben Életmódtanácsok vizelet inkontinencia esetén

Forrás: tena.us
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

Legutóbb frissült: 2018.11.19 11:36
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Ne hagyjuk annyiban!
Sokan nem vagy nem időben kérnek segítséget gyermekkori ágybavizelés esetén.
Az élvezetes együttléthez egészséges és fiatalos hüvelyre van szükség.
Az inkontinencia manapság már a férfiak körében is egyre gyakrabban megjelenő probléma, amely jelentős hatással lehet az egyén életminőségére. A legtöbben...
A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb...
A vizelet inkontinencia hátterében számos probléma állhat, de bármi is a kiváltó ok, egy biztos: ahhoz, hogy a tünetek enyhüljenek, az izomzat eredeti...
A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már számos...
Az inkontinencia nem szégyen! Megfelelő orvosi terápiával nagyon sok típusa kezelhető, a panaszok enyhíthetők, ezáltal és a kifejezetten a férfiak számára...
Egyes felmérések szerint minden negyedik nő tapasztal bizonyos mértékű akaratlan vizeletcsepegést, inkontinenciát. A nők 17, míg a férfiak 16 százaléka...
A terhesség alatt nagyon sok nő tapasztal valamilyen mértékű inkontinenciát, mely nem más, mint a vizelet akaratlan csepegése.
Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében...
Inkontinencia teszt

Inkontinencia teszt