Vizelet inkontinencia férfiaknál - Teendők a megelőzésért

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

A férfiak körében előforduló vizelet inkontinencia hátterében állhat szervi ok, valamilyen betegség vagy beavatkozás, ugyanakkor fakadhat helytelen életmódbeli sajátosságokból is. Az sem igaz, hogy az inkontinencia az öregedés feltétlen velejárója lenne a férfiaknál. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az inkontinencia kellemetlen tüneteit elkerüljük?

Tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy az inkontinencia ne alakulhasson ki Önnél. Íme, néhány fontos szempont, amelyet érdemes szem előtt tartania:

Mozogjon rendszeresen

A mindennapi testmozgás segít az izmokat, idegeket és az egész szervezetet karbantartani, ezáltal az inkontinencia kialakulására is kevesebb esély nyílik.

Normalizálja testsúlyát

Túlsúly esetén a fogyás segíthet, hiszen az extra súly nyomást gyakorol a húgyhólyagra, amely miatt gyakrabban érezhet vizelési ingert, sőt, akár hosszabb távon a tartóizmok gyengülését és vizelet inkontinenciát is okozhat.

Az intim testtájak tornája kitűnő prevenciós eszköz

Végezzen legalább heti 3-4 alkalommal megelőző céllal Kegel-gyakorlatokat. Amennyiben már enyhe fokú panaszai vannak, a naponta végzett gyakorlatokkal akár a tünetek megszűnése is elérhető.

Ismerje, és tartsa kordában a rizikófaktornak számító állapotokat!

Kezeltessen bármilyen olyan krónikus állapotot (pl. cukorbetegség) amely hozzájárulhat a panaszok kialakulásához.

Ne tartsa vissza a vizeletét

Fontos, hogy ne legyen olyan helyzet, amikor szándékosan késlelteti a vizelést, mert a rendszeres vizelet visszatartás a záróizmok gyengülését és hosszabb távon akár inkontinenciát is okozhat.

Kezeltesse húgyúti fertőzését!

A kezeletlen fertőzések szövődménye is lehet vizelettartási probléma.

Kerülje a székrekedést

A székrekedés a folyamatosan fennálló nyomás miatt stresszt jelenthet a hólyagnak. Fogyasszon rostokban gazdag ételeket, igyon elegendő folyadékot (leginkább vizet), esetleg használjon természetes rosttartalmú étrend-kiegészítőket, melyek hozzájárulnak a rendszeres bélmozgáshoz.

Gyakorolja a dupla ürítést!

Ez azt jelenti, hogy amennyire tudja, kiüríti a hólyagját, pihen egy kicsit, majd ismét ürít. Ezzel az izmokat és a hólyagműködést szabályozva elősegíti a tünetek elkerülését.

Figyeljen a gyógyszer-mellékhatásokra!

Ellenőrizze, hogy szed-e jelenleg olyan gyógyszert, amely inkontinenciát okozhat, beleértve az alfa receptor-blokkolókat, antidepresszánsokat, allergia elleni készítményeket (antihisztaminokat), kalcium-csatorna gátlókat, vízhajtókat (diuretikumokat), narkotikumokat, nyugtatókat és a vény nélkül kapható megfázás elleni és fogyókúrás készítményeket.

Óvja a prosztatája egészségét!

A férfiak körében kialakuló vizelet inkontinencia-esetek nagy része valamilyen prosztatabetegségre vezethető vissza. A megelőzés érdekében kövesse a prosztata-diétát, továbbá enyhe tünetek esetén is keresse fel kezelőorvosát, és kezeltesse panaszait!

Figyeljen oda a megfelelő folyadékbevitelre!

Amennyiben nem fogyaszt elegendő mennyiségű folyadékot (a napi ajánlott mennyiség legalább 8 pohár víz), a vizelet koncentrálódhat, ami irritálja a húgyhólyagot és elősegíti vagy súlyosbítja az inkontinenciát. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre odafigyelni az egészsége érdekében!

A vizelet inkontinencia és a vizelési gondok megelőzése érdekében az alábbi élelmiszereket mértékkel ajánlott fogyasztani, vagy mellőzni szükséges, mivel ezek irritálhatják a húgyhólyagot:

  • Citrusfélék és gyümölcslevek (narancs, grapefruit, ananász, citrom)
  • Kávé, fekete tea, energiaitalok (beleértve a koffeinmentes változatot is)
  • Cukor, méz, mesterséges édesítőszerek
  • Paradicsom és paradicsom alapú élelmiszerek (túl savasak)
  • Fokozottan fűszeres ételek (curry, csípős paprika, chili)
  • Alkohol
  • Ecetfélék
  • Csokoládé (az étcsokoládé kevésbé irritáló, mint a tejcsoki)
  • Szénsavas üdítőitalok

Amennyiben tudja, melyek lehetnek az inkontinencia kiváltó okai, és életmódjával igazodik, az inkontinencia megelőzésére is nagyobb az esélye. Éljen egészségesen, káros szenvedélyek nélkül, és figyeljen oda önmagára!

Ezt olvasta már? 14 tény a férfi inkontinenciáról

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; prostate.net
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.