Tippek az inkontinencia kezelésére

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A gyógyszeres és műtéti kezelés mellett számos egyéb módszer is létezik, amely segít a vizeletvisszatartási problémák megoldásában.

Medencetorna

A medencetorna tulajdonképpen egy gyógytorna, az inkontinenciával küzdő pácienseknek fizioterapeuta tanítja meg a gyakorlatokat. Mivel egyes gyakorlatokat leírás alapján nem lehet elsajátítani, és siker hiányában a lelkesedés gyorsan alábbhagy.

A medencetorna célja, hogy a medence izmainak feszülése és ellazulása közötti egyensúlyt visszaállítsa. A páciensek megtanulják a medencére nehezedő terhelést csökkenteni a mindennapokban. A medence izmai az évek során gyakran hozzászoknak a hibás működéshez.

A medencetorna csak akkor hatásos, ha a gyakorlatokat otthon rendszeresen végzi.

Biofeedback

A biofeedback készülékek visszajelzést adnak a test állapotáról, jelen esetben a medence izmainak feszüléséről. Az optikai vagy akusztikai jelek tájékoztatják a pácienst arról, hogy épp milyen állapotban tartja izmait, és ennek megfelelően tud korrigálni. Nőknél az érzékelőt a hüvelybe, férfiak estében pedig a végbélbe helyezik.

Elektroterápia

Az elektroterápia passzívan edzi a medencei izmokat, így fejti ki pozitív hatását. Az elektrostimuláció lényege, hogy egy hüvelybe vagy végbélbe helyezett kis elektróda elektromos impulzusokat küld a medence izmainak, melyek ennek hatására ritmikusan összehúzódnak. Ez hosszú távon erősíti az izomzatot. Ezzel egy időben a hólyag izmai ellazulnak, és a nyomásérzés csökken.

Az elektroterápia jó hatású lehet aktív medencetorna előtt vagy egy medencei szerveket érintő operáció után.

Igyon sokat!

Sok inkontinenciával küzdő páciens a folyadékfogyasztás csökkentésével igyekszik kordában tartani az akaratlan vizeletcsepegést. Ezzel azonban épp az ellenkezőjét érik el, mert a koncentrált vizelet fokozza a húgyhólyagban a nyomásérzést, ráadásul a fertőzések veszélye is nő, ami pedig ismét csak felerősíti az inkontinencia problémáját.

A túl kevés folyadék fogyasztása más módon is káros az egészségre. Átlagosan napi két liter folyadékra van szükségünk. Ha valaki ennél kevesebbet iszik, az negatív hatással van a bőrre, a vesékre, az emésztőszervekre és az agyra. Ezért igyon elegendő folyadékot! A vese- és szívbetegeknek árthat a túl sok folyadék, ezért kérjék ki orvosuk véleményét!

Hólyagtorna

A vizeletürítés előre meghatározott időben és időközönként kell, hogy történjen. A cél a húgyhólyag kiürítése, mielőtt a vizelési inger jelentkezik.

Több napra előre meg kell tervezni a vizeletürítés menetét. A legjobb, mindig egy fél órával a valószínűsíthető időpont előtt kiüríteni a hólyagot. Lassan megtanulja majd az új ritmust, és könnyebb lesz a vizeletet akaratlagosan visszatartani és üríteni.

Testápolás

A megfelelő higiéniai szabályok betartása megakadályozza, hogy a hólyaggyengeség miatt a fertőzésekre hajlamosabbá vált bőr és szervek megbetegedjenek.

  • Ha vizelet kerül a bőrre, lehetőleg minél hamarabb mossa le. Speciális intim mosakodó szert alkalmazzon, mert a hagyományos szappan felboríthatja a normál flóra egyensúlyát. Kaphatók speciális, semleges pH-jú intim lemosók.

  • Mosakodás, fürdés után törülközzön meg alaposan, az esetleges ráncokra is odafigyelve, mert a nedvesség kedvez a gombák elszaporodásának.

  • A bőrápoló oldatok vagy krémek támogatják a bőr természetes védőfunkcióját.

A hólyagra nehezedő nyomás csökkentése

  • Csökkentse a túlsúlyt! A fogyás pozitívan hat a medencetorna eredményességére is.

  • Szüntesse meg a krónikus székrekedést!

  • Kezelje a krónikus bronchitiszt! A gyakori köhögés megnehezíti az inkontinenciában szenvedők életét. Sokan nem kezelik következetesen a krónikus légúti betegségeket. Az első lépés, hogy a dohányosok mondjanak le a cigarettáról.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.