Miért fontos a helyes testtartás?

WEBBeteg
frissítve:

A helyes testtartás elsajátítása a tartáshibákból adódó gerinc- és mozgásszervi problémák megelőzése és kezelése szempontjából alapvető fontosságú.

A gerinc- és mozgásszervi problémák jelentős része a helytelen testtartás következtében, az izomegyensúly megbomlása miatt alakul ki.

A betegek nagy része nem tud róla, hogy testtartása nem megfelelő. Azok közül pedig sokaknak, akik tisztában vannak tartáshibájukkal, eszükbe sem jut változtatni azon, nem is gondolva, hogy panaszaikkal összefüggésben állhat tartáshibájuk.

Ha a beteg tudatában van tartáshibájának és tenni is kíván ellene, jellemzően hosszú évek/évtizedek helytelen szokásait kell helyrehozni, így az esetek nagy részében nem elegendő egyszerűen megmutatni a betegnek a helyes testtartást.

Személyre szabott korrekciós mozgásprogramra van tehát szükség. A hatékony kezelés alapja a helyes testtartás elsajátítása, illetve az állapotnak megfelelő, szakember által összeállított komplex mozgásterápia. A megbomlott izomegyensúly helyreállításához jó néhány hónapnyi munka szükséges. Mindezeket kiegészítve még a következőket tehetjük a problémák kialakulásának megelőzéséért, illetve a terápia sikeréért:

  • Ha íróasztalnál, széken ül, használjon ék alakú ülőpárnát, ami automatikusan előrebillenti a medencét.
  • Ha autóban ül, használjon háttámaszt, amely nem engedi kisimulni az ágyéki homorulatot. Ha ezt az eszközt nem áll módjában beszerezni, tegyen egy összecsavart törölközőt háta alsó, homorú szakasza mögé.
  • Amennyiben háton vagy oldalt fekve alszunk, használjunk anatómiai párnát. Oldalt fekve a két lábunk közé tehetünk egy sima kispárnát is. Hason fekvéshez érdemes memóriahabos párnát használni, ami a gerinc fiziológiás görbületeit automatikusan átveszi.
  • A helyes testtartás tudatosításában a szakember által felhelyezett kineziológiai szalag is segítséget nyújt, érdemes ezt is alkalmazni.
  • A helyes testtartásra állás közben is oda kell figyelni!

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.